Анализи Новини

Няма директна заплаха за България след ракетите в Полша

  16.11.2022 21:43  
Няма директна заплаха за България след ракетите в Полша

Няма директна заплаха за България след падането на ракети в Полша. Това казаха представители на властите, след като на общо заседание депутатите от външната и военната комисия на НС изслушаха ресорни министри и шефове на служби. 

След закритото за медиите заседание служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че не очаква конкретна заплаха за България.  

"Нашите съюзници предприемат спокойна позиция, без да изисква някакво усилване, повишаване на степен на готовност на въоръжените сили или усилване на източния фланг. Това говори, че не се очаква нещо черезвичайно да се случи на наша територия или на която и да е друга територия от съюзна държава. Конфликтът е до нас. Конкретна заплаха за националната ни сигурност аз лично не очаквам".

И Стоянов, и министърът на външните работи Николай Милков определиха позицията на НАТО като предпазлива в очакване на резултатите: "Най-вероятно става дума за погрешна преценка, а не за умишлена атака", посочи Милков. 

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев отбеляза, че: "Трябва да има и консенсус в Народното събрание, а и в обществото, че България трябва да отдели достатъчно голяма сума средства, за да модернизира своята армия. Защото системите за ПВО започват от стотици милиони" - но за това трябвало и да има предложен бюджет.

Председателят на Комисията външна политика Екатерина Захариева припомни пък, че в момента България дори няма постоянен представител в НАТО: "България има изпълняващ длъжността, не е добре толкова дълго. Това, което ни увериха министрите, е, че ако няма редовен кабинет, служебният кабинет ще предприеме действия. Министърът на външните работи – служебният, е прав, че изчаква все пак редовен кабинет да предложи за толкова важна позиция постоянен представител на България."

Захариева призова да се спрат спекулациите за това, че Русия целенасочено е нападнала държава-съюзник на НАТО, и другата - че украинските сили са направили това, за да въвлекат съюзниците в НАТО в конфликта.

По време на заседанието е станало и въпрос още как България да помогне на Украйна с генератори за ток.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14