Свят

ЕС е доставил на Украйна 500 генератора за ток

  17.11.2022 13:02  
ЕС е доставил на Украйна 500 генератора за ток
  google

ЕС е доставил досега 500 генератора за ток на Украйна и финансира покупката на още 300, съобщи днес еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич. Той уточни, че заради руските въздушни удари по украинската енергийна инфраструктура се доставят също трансформатори и подстанции.

Еврокомисарят добави, че хуманитарната помощ на ЕС за Украйна от началото на войната, предприета от Русия, достига близо половин милиард евро. На украинската страна са били осигурени храни, лекарства, здравно и земеделско оборудване, пожарни и линейки. Има нужда от всичко, обобщи Ленарчич.

Той уточни, че в посочените суми на европейската хуманитарна помощ не са включени средствата, насочени към украинските бежанци в ЕС. Еврокомисарят допълни, че ЕС е предоставил стотици сглобяеми къщи за украинците, които са били прогонени от домовете си заради войната, но са останали в родината си. ЕС е изпратил на Украйна осем милиона йодни таблетки, които се използват при радиоактивно замърсяване. Общо Украйна е получила 75 хиляди тона европейска хуманитарна помощ, допълни еврокомисарят.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14