Новини

Парламентът прие декларация: Депутатите призоваха за приемането ни в Шенген

  17.11.2022 14:07  
Парламентът прие декларация: Депутатите призоваха за приемането ни в Шенген
  google

Темата Шенген днес занимава и парламента. Те приеха декларация, с която призовават страната ни да бъде приета в пространството. Припомниха, че сме започнали процедурата още през далечната 2008 г. и оттогава неколкократно сме получавали.
Като извънредна точка в дневния ред влезе декларация на българския парламент в подкрепа на членството ни в Шенген.
 
„Шенгенското пространство е едно от най значими достижения на европейската интеграция. Като отчита факта, че България е изпълнила критериите за присъединяване още през 2011 г. и готовността й е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, ЕК и ЕП“, заяви Екатерина Захариева, председателят на парламентарната комисия външна политика. 
„По различни причини присъединяването на България и Румъния беше забавено повече от 10 години“, каза Кристиян Вигенин от БСП.
 
Само от „Възраждане“ се обявиха против.
 
„Ние сме против това България да влезе в Шенген, защото това по никакъв начин няма да допринесе за по-добър контрол на нашите граници и ще направи така, че може да пострадаме от много сериозна бежанска вълна“, смята Ангел Георгиев „Възраждане“.
Скандал се заформи по друга тема. Залата отново беше разтърсена от енергийни битки и скандали за ток, газ и затваряне на въглищни централи. ГЕРБ се обърнаха към президента
 
„Предлагам президентът да свика спешно КСНС. Ще затворим 76,2% от въглищните централи в България. Почти 3,2 млрд. евро е износът на електроенергия за 2022 г. Това е сумата, която България ще загуби на година от липсващия износ след изпълнението на страница 113 от ПВУ“, каза Делян Добрев от ГЕРБ.
 
„Демократична България“ се усъмниха дали не продължаваме да сме на руски газ
 
„Единственият танкер, който се разтоварва е руският, собственост на „Газпром“, каза Иво Мирчев от ДБ.  
 
„Танкерът, който в момента се разтоварва може би е руски и ние не получаваме газ от него.  Газът, който получаваме е от танкер, който беше разтоварен на същия този терминал преди няколко седмици, включително и в мое присъствие. Танкерът беше от Норвегия“, каза Росен Христов, служебен енергиен министър. 
 
Част от партиите обявиха, че са за таван на цените на газа.

Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14