Анализи

ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места

  17.11.2022 18:29  
ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места

"Демократична България" предлага комунистическите символи да се премахнат от публичните места. Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, следва да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа".

По-рано днес Мартин Димитров и група народни представители от ДБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложените от тях промени на практика задължават държавните органи и местната администрация да премахнат от публичните места символите от периода на комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., или такива в негова възхвала. Това се отнася до лозунги, надписи, знаци, снимки и всякакви други обекти.

Министерството на културата следва да определи културен институт, на който въпросните организации, териториални звена, органи на местно самоуправление и местна администрация могат да предоставят произведения на изкуството - скулптури снимки и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим в България.

Законопроектът забранява поставянето на символи "невярно пресъздаващи или възхваляващи дейността и историята на комунистически организации" на публични места. Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели със следния текст:
"Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."

При нарушения на правилата и непоставяне на табела съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците.

Символи или произведения на изкуството, свързани с комунизма, трябва задължително да посочват престъпния характер на режима, пише още в проекта на ДБ.

За нарушения на разпоредбите на длъжностните лица се налага глоба в размер от 500 лева до 3000 лева. За всяко следващо нарушение глобата става двойна, става ясно от заключителните разпоредби на текста.

 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14