Икономика

Младото Божоле дойде в България

  18.11.2022 08:35  
Младото Божоле дойде в България

Нашите две страни са силно свързани от традицията на виното. Това е нещо дълбоко залегнало в културата на Франция и България, и аз много се радвам, че можем да го отпразнуваме тази вечер. Това каза председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе по време на церемония за посрещане на "Младото Божоле" тази вечер в София. Той отбеляза, че преди 20 години са започнали с 30 посетители, а тази вечер са 2000.

Делайе разказа, че историята на "Младото Божоле" идва от 50-те години, когато са разрешили на френските производители да отворят по-рано бутилките, тъй като е имало излишък. Оттогава празникът е традиция и на него се отварят първите бутилки от новата реколта.

"Бих искал да поздравя университета в Монпелие, който заедно с университета в Пловдив създаде магистърска степен, специализирана в обучението на културата на вино", заяви Делайе.

По думите му 110 страни по света тази вечер празнуват "Божоле нуво", консумирайки 30 млн. бутилки вино. "Много се радвам, че с Френско-българската търговска и индустриална камара успяваме да превърнем София в една от тях", заключи той.

"Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" (Новото Божоле дойде!). Така си казват много хора по света и тази традиция, която има вече десетки години история, се превръща в повод за нови приятелства и идеи, за съвместни проекти, каза вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тя поздрави Стефан Делайе за неговата амбиция и работа, довели до много добри връзки с представителите на българския бизнес.

България и Франция действително са две държави, които имат опит с производството и дегустацията на хубаво вино и това е едно от нещата, които ни сближават, каза и Добромир Добрев, член на Управителния съвет и изпълнителен директор "Корпоративно банкиране и капиталови пазари" в Обединена българска банка (ОББ).

Визуализация на изображенията


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14