Новини Свят

САЩ дадоха имунитет на Мохамед бин Салман за убийството на Хашоги

  18.11.2022 14:14  
САЩ дадоха имунитет на Мохамед бин Салман за убийството на Хашоги

САЩ обявиха, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман има имунитет срещу съдебно преследване за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предадоха Ройтерс и АП, цитирани от БТА.

Хашоги бе умъртвен и тялото му бе разчленено от агенти на Рияд в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. Тогава американските разузнавателни служби казаха, че операцията е била проведена по заповед на принц Мохамед, фактически лидер на Саудитска Арабия от няколко години. 

Сега от администрацията на Белия дом обявиха, че принцът е и премиер на страната си, а като такъв има имунитет.

"Джамал отново умря днес", написа в "Туитър" минути след новината от Вашингтон Хатидже Дженгиз, годеницата на покойния Хашоги. "Мислехме, че ще има някакво правосъдие от САЩ. Парите обаче отново са на първо място", заключи тя. 

В писмено изявление говорител на Съвет за национална сигурност към Белия дом поясни, че тази правна формулировка на Държавния департамент е направена "съгласно отдавнашни и добре установени принципи на обичайното международно право". По думите му "това няма нищо общо със същността на казуса". 

Говорителят се позова на документ на федерален съд в окръг Колумбия, в който представители на министерството на правосъдието на САЩ пишат, че "доктрината за имунитет на държавен глава е добре установена в обичайното международно право".  Юристи от министерството казват, че администрацията на президента Джо Байдън "е определила, че Бин Салман оглавява чуждестранно правителство и вследствие на този свой пост се ползва с имунитет пред юрисдикцията на съдилищата в САЩ".

Хатидже Дженгиз и базираната във Вашингтон организация "Демокрация за арабския свят сега" са завели във федерален съд в столицата на САЩ дело срещу саудитския престолонаследник, негови близки съветници и други хора за предполагаемото им участие в убийството на Хашоги. Рияд твърди, че принцът, който наскоро бе назначен за премиер, няма пряко участие в убийството. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14