Анализи

Как гласуват държавите по света - с хартия или с машина

  18.11.2022 21:22  
Как гласуват държавите по света - с хартия или с машина

Изборните практики по света са много и различни. В Европа много от държавите гласуват на хартия, но в други точки на света машината е предпочитана. 

Например, с машина се гласува в някои държави от Южна Америка като Бразилия, Венецуела и Перу. На азиатския континент това са Иран, Индия и Бангладеш. В Африка единствено Намибия гласува с машина. Но машината не е единственият начин да се гласува в някои от изброените страни.

Не по-малко интересно е къде по света може да се гласува онлайн – през интернет устройства. Тоест в среда, в която избирателите не са надзиравани от институции. Държави, които частично използват и дистанционен вот са Австралия, Нова Зеландия, Пакистан, Обединени Арабски Емирства, Армения, Естония. 

Любопитно е и кои са държавите, които преди са гласували електронно, но впоследствие са се отказали от него. Норвегия, Финландия, Германия, Холандия, Румъния, Казахстан са някои от тях. Основният довод според властта в тези държави за смяна на начина на гласуване е несигурност в изборния процес.     

По думите на експерти гласуването с машина не е широко разпространена практика по света. 

„Този тип машини, които маркираш електронно, отчита се гласът електронно и броенето става електронно, се ползват главно в Третия свят – в Бутан, във Венецуела и в една малка част на Съединените щати“, обясни Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

Но в някои държави, които са с голямо население, машината гарантира бързи резултати, казва Румяна Дечева, бивш член на Обществения съвет към ЦИК.

„В Бразилия съвсем наскоро имаше общи избори. Избраха един президент, 27 губернатора и над 1000 депутати от различните щати”, казва Дечева, според която преброяването на резултатите би било невъзможно без машинното гласуване. 

„Практиката в тези държава е да се гласува както с хартиени бюлетини, така и с машини, в зависимост от вида на избора или мащаба на населеното място“, посочи Ваня Нушева, експерт по избирателни системи. 

В Европа много страни гласуват на хартия. Според Нушева основен фактор за това са традициите. “Тогава, когато една система работи, тя не се променя“, категорична е тя. 

Непопулярна по света остава и практиката за дистанционно гласуване – с телефон, таблет или компютър. „Електронно дистанционно гласуване се практикува в Естония вече повече от 15 години. В Австралия се използва дистанционно гласуване и машинно гласуване, но за определени групи“, обясни Дечева. 

По думите на Ваня Нушева проблеми най-често възникват в държавите, които прилагат няколко възможности за гласуване.

„Ако видите случая с Щатите, където е възможно с няколко различни начина да гласуват избирателите – и в секции, и по пощата, се получава един период, в който не е ясно какъв е резултатът“, посочи тя. 

С хартия или с машина е по-сигурно да се гласува – мненията на специалистите се различават.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14