Анализи

19 ноември - Празник на сухопътните войски

  19.11.2022 08:57  
19 ноември - Празник на сухопътните войски

На 19 ноември през 1885 г. младата българска войска постига първата си блестяща победа при Сливница в Сръбско-българската война. Затова 19 ноември е определен от Министерски съвет за празник на този вид въоръжени сили.
Вчера, 18 ноември, министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри Център за учения и тренировки на Сухопътни войски в района на 78-ми батальон за осигуряване - София. На официалната церемония присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, началникът на Служба «Военна полиция» бригаден генерал Борислав Сертов и заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов.
Изграждането на Центъра продължи 4 години и е финансирано изцяло от бюджета на Сухопътните войски. Създаването му е продиктувано от необходимостта да се поддържат и усъвършенстват съществуващите способности за планиране и провеждане на операции при изпълнение мисиите на Сухопътните войски, с приоритет мисия „Отбрана”.
Центърът за учения и тренировки на Сухопътни войски ще допринесе за повишаване на подготовката на щабовете и формированията на Сухопътни войски за планиране и провеждане на щабни тренировки, командно-щабни учения, както и участие в национални и международни учения.
Центърът осигурява достъп до всички услуги, предоставяни от автоматизираната информационна система на Българската армия - възможност за осигуряване на глас, данни и видео през ИНТЕРНЕТ. В него има две зали – зала „Сливница“ и зала „Генерал-лейтенант Владимир Вазов“, работни помещения, комуникационна стая и регистратури.
„Впечатленията ми от направеното от Сухопътни войски, както винаги са блестящи“, сподели министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред представители на военните медии. „Хората са положили много усилия и аз съм сигурен, че резултатите няма да закъснеят . В навечерието на празника пожелавам на всички здраве, късмет и да им е честита новата придобивка“. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също даде висока оценка на ръководството на Сухопътни войски с думите: „Всеки ден се убеждавам, че командирите осъзнават своята отговорност и правилно определят приоритетите си. Пожелавам на всички здраве и нови успехи!“


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14