Новини

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване

  20.11.2022 19:28  
Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване

Не става въпрос за определени изменения в Изборния кодекс, а за тестване на взаимната лоялност и възможността за формиране на правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС. Това заяви пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Тества се възможността на тримата партньори да работят заедно. Те внимателно наблюдават обществената реакция, не просто по отношение на алтернативата за гласуване и с хартия, а към този маниер и комбинация“.

Йордан Цонев заяви, че от ДПС са готови на подкрепа и без да участват в изпълнителната власт, посочи Иванов в предаването "Политически НЕкоректно".
„Това е част от някакъв процес на договаряне“.

Когато се прави правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС, това сумира техните апетити за безконтролна власт, смята съпредседателят на ДБ.

„Те вече говорят за рестартиране на процеса по избор на политическа квота във Висшия съдебен съвет. Това ще стане в договорка с „Възраждане“. Усещането за задръжки и обществен интерес, както и за необходимостта от провеждане на реформи, ще бъдат сведени до минимум“.
Започна работата на Конституционната комисия и се очаква всяка от политическите сили да заяви намерения и концепции за промени в основния закон, поясни той.
„Направен беше опит да се прегледа последното становище на Венецианската комисия, което напомня ,че е необходимо на конституционно ниво да се въведат механизми за ефективна отчетност на главния прокурор. Това не предизвика особен ентусиазъм от страна на ДПС“.
ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване, каза той.
„Властта трябва да се упражнява със способност за самоограничаване. Това е предпоставка за баланс на силите и върховенство на правото. В този парламент имаше опити това да се служи. Самият маниер, по който започна промяната на Изборния кодекс, счупи всякакво усилие да покажем, че може да се самоограничаваме в упражняването ѝ. Въпросът не са само отделните изменения. Можеше да се създаде атмосфера, при която да стане по-лесно формирането на правителство“.
Много е малка възможността да се направи нещо с втория мандат в тази парламентарна конфигурация, обясни Иванов. Той допълни, че ДБ ще участва в правителство и ще подкрепя такова, ако то се стреми към изпълнението на три цели – засилване на българската способност за отбрана; съдебна реформа; ръст на икономика и подпомагане на нуждаещите се.
Той обяви, че ДБ се връща в парламента в сряда и изтъкна, че има две причини за това.

„Защото очакваме, че ще се вкара Изборния кодекс за второ четене. Ние ще внесем предложението си за създаване на Комисия по изменението му“.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14