Новини Свят

Токаев печели категорично изборите в Казахстан

  21.11.2022 09:10  
Токаев печели категорично изборите в Казахстан

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели категорично вчерашните предсрочни президентски избори в най-голямата страна в Централна Азия, предаде Франс прес, като се позова на предварителните резултати.

Шейсет и девет годишният Токаев, който дойде на власт през 2019 г., е получил 81,31% от гласовете според предварителната информация, разпространена днес от Централната избирателна комисия. По нейни данни избирателната активност е достигнала 69,44%. Както се очакваше, петимата съперници на държавния глава изпълниха ролята на статисти - никой от тях не събра над 3,42%, отбелязва АФП. Нововъведение на изборите, опцията "против всички" бе избор на 5,8% от гласоподавателите. Богат на природни ресурси и разположен на важен търговски кръстопът, през януари Казахстан изпадна в хаос, когато демонстрации срещу скъпотията прераснаха в безредици, взели 238 жертви, преди да бъдат жестоко потушени.

Страната все още е травмирана от тази криза. Като знак за това, че напрежението не е отминало, миналата седмица властите обявиха, че са арестували седмина привърженици на живеещ в изгнание опозиционер, обвинени в подстрекателство към държавен преврат. Централна тема в предизборната кампания на Токаев бе проектът му за изграждане на по-справедлив, "Нов Казахстан". Икономическите трудности обаче се запазват, както и авторитарните рефлекси на властта, предаде БТА.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14