Новини

Млади шофьори подобряват уменията си безплатно по програмата за пътна безопасност в София

  21.11.2022 11:56  
Млади шофьори подобряват уменията си безплатно по програмата за пътна безопасност в София

Този уикенд се проведе първото обучение на млади и неопитни шофьори по програмата за пътна безопасност, приета от Столичния общински съвет. В него подобриха уменията си 20 водачи, които скоро са изкарали свидетелството си за управление, но не се чувстват уверени на пътя. Инициативата е част от пакета мерки, приет от градския парламент по инициатива на председателя му Георги Георгиев.
„Преди месец Столичният общински съвет взе решение за 20 конкретни мерки за пътна безопасност. Една част от тях се отнасят до инфраструктурата и включва поставянето на ограничителни бордюри по спирките на градския транспорт, така че автомобилът да рикошира и да не може да се качи на тротоара в случай на инцидент. Има и нови видове ограничители, които вече ударно се поставят около пешеходните пътеки на различни места в града. Възложили сме в шестмесечен срок осветяването им. Предвидили сме и закупуване на 1000 теста за наркотици, които да бъдат дарени на МВР, както и поставянето на десет нови радарни табла на различни локации в София. Има такова табло на бул. „Черни връх“, от което е видно, че след трагедията с двете момичета, нищо не се е променило. За месец имаме десет водачи, които са пресекли на същото място със скорост 160 км/ч. Над 100 нарушители има със скорост над 100 км/ч, а ограничението е 50 км/ч. Това не може и не бива да продължава така“, разказа председателят на СОС Георги Георгиев.
Той припомни и за идеята за законодателна инициатива, свързана с това общините също да може да налагат санкции за нарушения на пътя, заедно с МВР. Според него тази мярка би била работеща.
Курсът за обучение на млади и неопитни шофьори е стъпка за повишаване сигурността на гражданите в София, защото на него може да се научи как да скъсиш спирачния път на автомобила, какво се направи, когато изненадващо се появи препятствие. Как се реагира при аквапланинг и др. На всички тези въпроси отговор на водачите ще даде Владимир Кулев, водещ специалист по пътна безопасност и консултант на международни компании.
Обучението започва редовно да се  провежда от началото на декември всеки уикенд и ще включва теоретични и практически упражнения на полигон. Изработен е специален сайт, на който можете да се запознаете подробно с условията и начините да се запишете –karambezopasno.com

Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14