Икономика Свят

Катар сключи с Китай най-дългосрочния договор за втечнен газ в света

  21.11.2022 14:09  
Катар сключи с Китай най-дългосрочния договор за втечнен газ в света

Китай подписа забележително споразумение на стойност 60 милиарда долара за покупка на втечнен природен газ от Катар, предава ''Блумбърг''. Qatar Energy ще изпраща на китайската петролна и химическа корпорация Sinopec4 милиона тона втечнен газ годишно от 2026 г., обявиха двете държавни компании на виртуална церемония в понеделник. Сделката ще продължи 27 години, което я прави най-дългото споразумение за доставка на втечнен природен газ в света. Освен това сделката е една от най-големите по отношение на обем.

Страните по света бързат да осигурят горивото за електроцентрали и отопление от големи износители като Катар и САЩ, което води до покачване на цените. Глобалният пазар на втечнен природен газ е почти достигнал максимума по отношение на предлагането и има малко ново производство. Европа се опитва да замени руския газ с втечнен природен газ, въпреки че преговорите с Катар са в застой поради нежеланието на страни като Германия да се ангажират с дългосрочни договори. Много правителства в ЕС искат постепенно да премахнат изкопаемите горива и вярват, че сделките за втечнен природен газ ще работят, за да постигнат целите си за подобрение на климатичната криза.

Въпреки че вносът на втечнен природен газ в Китай се сви тази година поради стриктната политика на правителството за ''нулев ковид'', се очаква търсенето да се възстанови след 2023 г. и да продължи да расте през следващото десетилетие, пише ''Блумбърг''.

Газът за Sinopec ще идва от разширяването на най-голямото находище на природен газ в света North Field East, което ще струва на Катар и инвеститорите, включително Shell Plc и Exxon Mobil Corp., почти 30 милиарда долара. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14