Икономика

Експерт: Плащаме с 30% повече за основните храни на пазара на годишна база

  23.11.2022 11:04  
Експерт: Плащаме с 30% повече за основните храни на пазара на годишна база

Тенденцията е към постоянно повишаване на цените, каза в интервю за БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

"Устойчива тенденция – с по мъничко, но постоянно, всеки ден. На практика към момента имаме една потребителска кошница, на която стойността е точно 30% спрямо нивата на същия период от миналата година."

Според него обаче резки промени в ценовите равнища са невъзможни.

"Нямаме условия да видим драстични, бурни или апокалиптични промени в ценовите равнища, а при това равнище на търсенето ще видим спокоен декември с по-малко потребление."

Ситуацията ще се промени, когато видим сигурност на енергийния пазар и стабилизиране на геополитиката – "нещо, което при продължаваща война и начина, по който се водят политическите разговори и на европейско равнище, не се вижда в скоро време да се случи", посочи Иванов.

При олиото, захарта и брашното има обратна тенденция. Захарта е излязла от пиковите си стойности на световния пазар, отбеляза той.

"Отдавна трябваше да имаме относително пазарно равновесие в храните, но може би лошите очаквания за това, което предстои и най-вече абсолютно несигурният енергиен пазар, всичко това води до един стрес на пазара", коментира Владимир Иванов. 1% изменение в търговията на едро се материализира в 4-5-6% в търговията на дребно, даде пример той.

Иванов препоръча потребителите да следят цените на едро, сайта на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и "да не опосредстват недобри търговски практики, да не заплащат подобен тип търговски маржове" като голямо разминаване в цената на един продукт в отделни търговски обекти.

По отношение на по-нискокачествените продукти ние сме относително скъпа страна, каза още председателят на комисията. По думите му "ние сме скъпи на боклуците и евтини на високото качество".

"В България се произвеждаше много висококачествена храна в много добри количества. Страната има огромен потенциал в тази посока. Потенциалът на България в аграрния сектор е огромен. То е въпрос на цялостна политика в аграрния сектор", обобщи Иванов.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14