Анализи

Служебният кабинет предлага по-строги наказания за трафик на мигранти

  23.11.2022 15:02  
Служебният кабинет предлага по-строги наказания за трафик на мигранти

С писма до всички депутати служебното правителство предлага промени в Наказателния кодекс свързани, с по-строги наказанията за хората, уличени в нелегален трафик на мигранти. Част от предложенията целят да се избегнат условните присъди, предлага се конфискация на превозните средства и глоби, когато превозното средство не е собственост на водача. МВР не може да бъде оставено само в тази борба, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев.

На специален брифинг в сградата на правителството Демерджиев обяви, че целта на предложенията, които са пратени до всички парламентарни групи, е да бъдат защитени служителите на МВР, защото в трафика са се включили лица от всякакви националности. Анализът на МВР сочи, че причина за това са ниските наказания в България.

"Т.е. лицата, които ние задържаме, знаете по какъв начин, знаете колко трудно, след ден-два или три отново се озовават на пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава. Последният пример в това отношение е прочетената присъда на човека, наел "автобуса-убиец" в Бургас", заяви Демерджиев, според когото прокуратурата и съдебната власт също не подхождат адекватно на обществения интерес.

Подадената вчера оставка от главния секретар на МВР е придвижена към държавния глава Румен Радев заедно с материалите от случая, при който тежко пострада полицай. Вътрешният министър очаква президентът да прецени дали тази оставка ще бъде приета. Той коментира и случаят от сутринта със задържаните мъж и жена от Полша за превоз на нелегални мигранти с автомобил, движил се с 200 км/ч. Целта на полицаите е да не пускат тези автомобили да влизат в големите градове:

"Автомобилите, които се наемат са модерни, мощни, движат се с много голяма скорост и с наличния автопарк и техника в МВР, която всеки ден се борим да преодолеем и да се снабдим с по-модерна такава, ние много трудно можем дори да следваме тези автомобили, не да ги преследваме даже, както се пише по медиите. Ако продължаваме да пропускаме тези хора безпрепятствено през България нито една държава члена на Шенген или на ЕС няма да ни подкрепи в усилията да пазим външните граници".


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14