Новини Свят

Европейски градове даряват генератори за Украйна

  24.11.2022 09:17  
Европейски градове даряват генератори за Украйна

Най-големите европейски градове ще дарят генератори и трансформатори, за да помогнат на украинците да преживеят тежката зима, като част от кампания, започнала вчера, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА. От миналия месец Русия атакува с ракети с голям обсег и дронове украинските системи за електроснабдяване и отопление. Москва твърди, че целта е да се намали боеспособността на Киев, за да бъде принуден да преговаря.

"В момента десет милиона украинци са без електричество в резултат на руските атаки срещу критична цивилна инфраструктура", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола на пресконференция по повод кампанията "Генератори на надежда".

"Европейският парламент и ЕС показаха забележителна солидарност с Украйна по отношение на хуманитарните, военните и финансовите въпроси. Сега (украинците) се нуждаят от практическа подкрепа, за да издържат през зимата", каза Мецола.

Парламентът на ЕС постави начало на кампанията с "Юроситис" - мрежа от над 200 града в 38 държави. Градовете ще бъдат призовани да осигурят генератори, които да осигуряват електроенергия в основни обекти в обхванатата от война Украйна, включително болници, училища, съоръжения за водоснабдяване, центрове за оказване на помощ, убежища и кули за мобилни комуникации.

"Трябва да действаме незабавно", заяви Дарио Нардела, президент на "Юроситис" и кмет на Флоренция. "Зимата е пред нас, няма ток и газ, няма време за губене", подчерта той. Помолен да изчисли броя на генераторите, които ще бъдат ще бъдат дарени, той каза, че потенциално броят им може да достигне няколко стотици, включително генератори с промишлени размери.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14