Новини

Изборният кодекс влезе в зала

  24.11.2022 11:05  
Изборният кодекс влезе в зала

Депутатите днес връщат хартиената бюлетина. Рано тази сутрин зам.-председателят на НС Росен Желязков предложи Изборният кодекс да влезе в дневната програма на парламента. Предложението му мина със 120 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП). Зам.-председателят на НС Никола Минчев направи обратно становище. Според него Правилникът на НС разрешава включване на точки, но само при извънредни обстоятелства.

"Доверието в парламента няма да се повиши нито със среднощни заседания, нито с извънредни промени в Изборния кодекс", добави той. След гласуването ИК влезе като втора точка в дневния ред. Мирослав Иванов от ПП поиска прегласуване, но резултатът не се обърна - предложението отново мина с 124 гласа "за" и 101 "против". Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че ГЕРБ, ДПС и БСП продължават да рушат доверието в парламентаризма. Той предложи като точка в дневния ред да бъде включено и проекторешението на ПП за създаване на временна комисия за Изборния кодекс. Искането му не бе подложено на гласуване, като Росен Желязков заяви, че за да не се нагнетява напрежение, то залата трябва да се произнесе за промените в изборното законодателство.

Така парламентът започна работата си днес. Очаква се пленарният ден да се превърне в пленарна нощ, а Изборният кодекс да е първият приет закон на 48-ото НС.

Междувременно пред сградата на парламента се провежда протест на БОЕЦ под надслов "Не пипайте кодекса!". Лидерът на "БОЕЦ" Георги Георгиев е в НС. Стигна се и до напрежение, когато от БОЕЦ разпънаха постер с надпис "Не пипайте кодекса!". Плакатът бе разкъсан от служител на НСО.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14