Икономика

Със 75% спадна продажбата на нови жилища

  24.11.2022 17:10  
Със 75% спадна продажбата на нови жилища

Повишаването на лихвените проценти, високата инфлация, както и покачването на цените на енергията, което се отрази върху цените на строителните работи и материалите, повлияха значително на пазара на недвижими имоти. През миналата година в чешката столица са продадени 7450 нови жилища, което е най-високата бройка за последните 13 години. През текущата година обаче се очаква спад.

Така например, компанията Trigema очаква продажбите да се върнат на средните стойности от предходни години. Според предприемача броят на продадените апартаменти в столицата трябва да бъде само около 5500, което е с около една трета по-малко от миналата година.

С настъпването на лятото капиталовият пазар на нови сгради отбеляза много по-рязък спад в търсенето и крайните продажби. През юли и август 2022 г. продажбите са намалели с повече от три четвърти спрямо миналата година.

Според анализатора Франтишек Брож може да се предположи, че общите продажби тази година ще достигнат максимум 3500 апартамента, което е около половината от година по-рано. „Спрямо миналата година са продадени 717 апартамента по-малко, което е спад от 78%. И трябва да очакваме допълнителен спад през останалата част от годината. Търсенето е достигнало само една четвърт от миналогодишните стойности за същия период ”, описва данните на SZ Byznys Франтишек Броз, анализатор в Price Maps.

Според Ондржей Штиастни, ръководител на анализите в Central Group, значителният спад се дължи на факта, че се сравняват два екстремни периода. „Миналата година са продадени най-много апартаменти в историята. През текущата година се наблюдава обратната тенднеция, поради високите лихвени проценти и несигурността, свързана със ситуацията в Украйна, решението за покупка се забавя, така че числата са ниски“, казва той.

Deloitte също потвърждава значителен спад в продажбите на нови апартаменти в Прага. Според експерта по недвижими имоти Петр Хани настоящата пазарна ситуация ще засили позициите на жилищата под наем. „Поради намаляването на наличието на собствено жилище, може да се предположи, че ще се измести възрастовата граница, когато хората купуват или могат да закупят собствен апартамент. Поради по-високите цени и по-скъпите пари хората ще прекарват повече време в апартаменти под наем, преди да спестят достатъчно пари, за да започнат да купуват собствен имот“, казва Пьотр Хана от Deloitte.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14