Анализи Новини

Фон дер Лайен потвърди в телефонен разговор с Румен Радев подкрепата си за влизане на България в Шенген

  25.11.2022 22:21  
Фон дер Лайен потвърди в телефонен разговор с Румен Радев подкрепата си за влизане на България в Шенген

Президентът Румен Радев и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са обсъдили в телефонен разговор възможността за присъединяване на България към Шенгенското пространство, съобщават от пресслужбата на българския държавен глава.

Румен Радев е изразил очакване постигнатите от страната ни резултати в охраната на външните европейски граници да бъдат признати от всички европейски партньори и страната ни да влезе в Шенген в най-скоро време. 

Фон дер Лайен е изразила подкрепата си за присъединяването на България към Шенген и е откроила постигнатите от страната ни резултати в охраната на границите на Европейския съюз, въпреки силния миграционен натиск.

Свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати или силно затруднени вериги на доставки, затова улесняването на комуникацията между страните членки от ЕС в Югоизточна Европа чрез разширяването на Шенгенското пространство следва да бъде приоритет, подчерта в телефонния разгов президентът Радев.

По време на разговора бяха обсъдени и предприетите от служебното правителство действия за справяне с последиците от икономическата криза за гражданите и бизнеса и за гарантиране на макроикономическата и финансова стабилност на България. 

Постигнатото намаляване на ръста на минфлацията през последните седмици чрез понижението на цените на енергийните ресурси, провеждането на разумна бюджетна политика и недопускането на прекомерно задлъжняване на страната допринасят и за изпълнението на приетия национален план за присъединяването на страната ни към Еврозоната и оставят солидна основа за следващото редовно правителство по пътя на пълноценната европейска интеграция на страната ни, посочват още от президентския прессекретарят.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14