Новини Свят

Шест милиона домакинства в Украйна остават без ток, евакуация от Херсон

  26.11.2022 09:52  
Шест милиона домакинства в Украйна остават без ток, евакуация от Херсон

Шест милиона домакинства в Украйна остават без ток след руските бомбардировки по енергийната мрежа на страната. Заради продължаващия обстрел украинските власти започнаха да евакуират хора от наскоро напуснатия от руските войски град Херсон. 

Близо половината от домакинствата в столицата Киев са без ток заради масираните руски бомбардировки по енергийни обекти. Прекъсванията на електричеството продължават в повечето региони на Украйна и столицата Киев, съобщи президентът Володимир Зеленски в обичайното си обръщение. Зеленски разкритикува кмета на Киев Виталий Кличко. Държавният глава заяви, че очаква по-добра работа от местните власти в столицата след много оплаквания от жителите за липса на достъп до жизненоважни услуги на фона на прекъсванията на тока. Според него кметът на Киев не се е справил добре със задачата по разкриването на специални подслони за хората, останали на тъмно и студено заради руските атаки.

"Моля обърнете внимание - хората в Киев се нуждаят от по-голяма подкрепа, доста от тях са без електричество по 20 дори 30 часа. Очакваме качествена работа от кметството", заяви Зеленски.

Украинската страна съобщи също, че евакуира хора от наскоро отвоювания Херсон. Сто души са отпътували с влак за град Хмелницки в Западна Украйна, съобщи снощи украинското министерство на инфраструктурата. Вчера беше съобщено за 15 загинали при обстрела на Херсон. По-рано този месец под натиск от украинска контраатака руските войски се изтеглиха от града, който бяха превзели през март. В момента обаче са заели позиции на отсрещния бряг на река Днепър, откъдето обстрелват. Освен това инфраструктурата на Херсон е до такава степен разрушена, че украинските власти препоръчаха на гражданите временно да напуснат областния град.

Руският президент Владимир Путин се срещна вчера с група от 17 майки на войници, които воюват в Украйна. Той заяви, че споделя болката на онези, чиито деца са загинали или са били ранени. Украйна не оповестява данни за загубите си. Последните данни за руски загуби са от септември - за близо 6 хиляди загинали, но според американски източници броят на убитите и ранените за всяка от страните надхвърля 100 хиляди души.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14