Анализи

Петков: Ако имах кодове, щях ли да дам на Борисов 25%?

  27.11.2022 10:37  
Петков: Ако имах кодове, щях ли да дам на Борисов 25%?

„Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините. След това г-н Свиленски, според мен, използва лъжа. Дадох му втори шанс, но той отново повтори изказването си. Затова ще подам иск“.

Това заяви в „Тази неделя“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред БТВ. Зам.-председателят на БСП Георги Свиленски обяви от парламентарната трибуна, че Петков им е предложил да оттеглят връщането на смесеното гласуване, а в замяна „ще им даде кодовете“. 

Аз казах – „одит върху кодовете“. Аз никога не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава инсинуация. Гледах г-н Борисов. Идеята, че някой има „тайните кодове“. Ние сме втора сила. Нашите най-близки партньори са шеста сила. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?“, коментира бившият премиер.

„Аз този разговор съм го водил много пъти с г-н Свиленски и Корнелия Нинова в пленарната зала. Нека подкрепят промяната в Изборния кодекс за одит“, обясни той.

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване. Петков подчерта, че кодовете са в Централната избирателна комисия и всяка партия може да ги изисква.

„Гледам „шоуто на г-н Борисов“ – въглищните централи, Gempcorp, сега използва думите на г-н Свиленски за кодовете. Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, хайде г-н Борисов да направи една визия за България, да покаже програма, да започне коалиционни разговори с другите партии – минаха 60 дни“, посочи той.

Бившият министър-председател обясни, че е водил разговор с Корнелия Нинова за възрастово разграничение при гласуването с машини, но в предишния парламент. 

Петков отново подчерта: „Ние няма да подкрепим първия мандат. За втория мандат сме дали заявка за правителство на малцинството с „Демократична България“.

Той се обяви против "техническо правителство". Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за подписване на документ за работа по конкретни политики и правителство с мандат от 6 месеца. "Няма да ходим в тъмни стаички да се договаряме. Ако някой иска да се крие зад експерти, няма да стане. Всичко това е залъгване и замазване", каза Петков.

След Свиленски и Борисов, в групата, която твърди, че "изборите са откраднати" се включи и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Той обвини "Продължаваме промяната", че са "откраднали изборите си" и подкрепи твърдението си с видео на изказване на лидера на парламентарната група на БСП Свиленски. 

"Не знам за какво ще ме съди Кирил Петков. Тогава ще трябва да съди цялата парламентарна група. Аз съм цитирал негови думи. Не съм казал, че той държи кодовете. Аз не съм го обвинил в нещо", заяви пред Нова тв депутатът от БСП Георги Свиленски. По думите му той също е нямал съмнение, че някой някъде може да има някакви кодове. "Но дойде една сутрин Петков пред парламентарната група и каза: "Айде, оттеглете го този закон и ще ви дадем кодовете и достъпа". След това го е разказвал и на други колеги в индивидуални разговори, не само пред групата", обясни той.

Свиленски отрече БСП да е обърнала гръб на ПП и ДБ. "Не сме се обърнали срещу никой и нищо. От първия ден, в който сме в парламента, ясно сме казали, че ще водим разговори с ПП и ДБ, ако бъдем поканени. За тях възможността да се премахне машина като основен фактор в изборния процес явно се оказва голям залог. Тези хора изпаднаха в истерия, когато законът мина на първо четене. Не разбирам какво ги притеснява", посочи той. По думите му отношенията им към колегите не са се променили, но не знае защо "те си променят отношението".

Според Свиленски правителство на малцинството с мандат на ПП не е възможно. "Правителство на малцинство със 73 народни представители - ние ще влезем в история. Такова правителство с 20% подкрепа няма по света. Има правителство на малцинство с липсващи 2, 3, 4 мандата", коментира той и заяви, че ако БСП бъдат поканени на разговори, ще се явят. “Правителство е необходимо, дали е възможно - ще видим", допълни той. 

"Имаше разговор и предложение за машинитеФакт е, че на нас многократно ни се предлагаше да оттеглим законопроекта, като ни се обещаваха различни други опции за бъдещето", заяви Атанас Зафиров, заместник-председател на БСП по БНТ. "Не е развод, за да е имало развод, трябва да е имало брак, имаше форма на управление, в която си бяхме поставили определени приоритети. Отношенията ни бяха сложни. Ако бъдем поканени на разговори с втория мандат, ще участваме", коментира той по повод отношенията между БСП и ПП. Според него не е вярна тезата, че държавният глава предопределя неизбежността на процеса на провеждане на изборите. "Има достатъчно време, докато се стигне до предсрочните парламентарни избори - има три мандата, има разговори, има всякакви възможности. Продължавам да запазвам известна доза оптимизъм, че е възможно да бъде съставено правителство", заяви Зафиров.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14