Икономика

Милен Велчев съветва депутатите: Заемете се с минималната работна заплата

  29.11.2022 16:06  
Милен Велчев съветва депутатите: Заемете се с минималната работна заплата

"По-сериозни рискове щяха да се създадат, ако беше внесен бюджет за следващата година, който би бил обект на предизборни баталии на парламентарните сили. При липса на ясно парламентарно мнозинство, което да носи отговорност за изпълнението на този бюджет, а и в навечерието на предстоящи избори, каквито са предимно очакванията, всяка парламентарна формация ще има стимул да предложи неразумни политики, които галят слуха на избирателите и могат да им помогнат за конструирането на предизборната кампания. Някои го наричат "сватбарски бюджет", при който всеки наддава за все по-високо и по-високо харчене, без да мисли кой ще осигурява приходите".

Това каза пред БНР Милен Велчев, финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.

По думите на Велчев правилно е бъдещо управляващо мнозинство да определи каква да бъде минималната работна заплата (МРЗ):

"А най-добрият вариант би бил тя да се актуализира автоматично спрямо средните доходи. За съжаление такова решение не е предложено. Надявам се следващото редовно правителство ще премахне тази несигурност, която е обект на субективни и не винаги правилни решения".

Според него много от социалните разходи и пенсиите не зависят от размера на МРЗ и те не са под никакъв риск.

Бившият финансов министър посочи, че ако се създаде редовен кабинет, още през април би могло да се работи над нов бюджет за 2023 г. и да се приеме такъв.

Той определи като добри шансовете за влизане на България в еврозоната на 1 януари 2024 г., "но това зависи от политическата воля на парламента и на правителството".

"Разпределението на компенсациите заради високите цени на горивата и енергийните носители не трябва да бъде на калпак, защото това възнаграждава хората, които имат по-голямо потребление. Т.е. субсидират се хора, които имат най-малко нужда от такива субсидии. Това създава стимули да не се пести, а да се изразходват неразумни количества енергия", подчерта Велчев.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14