Свят

ЕС се закани да забрани Туитър

  01.12.2022 09:55  
ЕС се закани да забрани Туитър

Европейската комисия заплаши да забрани приложението Туитър, ако новият му собственик Илон Мъск не спазва строгите правила за модериране на съдържанието. По-късно финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон преразглежда покупката на социалната мрежа.

Регулаторните органи на САЩ и ЕС притискат стремежа на милиардера да превърне Туитър в социална мрежа със свободен пристан на словото, пише "Файненшъл таймс".

Източници твърдят, че Брюксел е отправил предупреждение към Мъск. Комисарят на ЕС Тиери Бретон е провел видеоразговор с новия собственик на социалната мрежа.

Бретон дал на Мъск списък с правила, към които Туитър трябва да се придържа. Част от тези правила включват отказ от подхода за възстановяване на профили на забранени потребители. Припомняме, че Туитър върна профилите на бившия американски президент Доналд Тръмп и рапъра Кание Уест. Друга заръка към Мъск е дезинформацията да бъде преследвана "агресивно".
Ако не се придържа към тези правила, Туитър рискува да наруши новия Закон за цифрови услуги на ЕС - закон, който определя стандарта за това как големите технологични компании трябва да контролират съдържанието в интернет. Комисарят на ЕС Тиери Бретон заяви, че Туитър може да забранен в Европа и да бъде глобен в размер до 6% от световния оборот в случай, че наруши закона.

Източници казват, че Мъск е прочел законодателството и е заявил, че Туитър ще се придържа към всички закони, пише "24 часа".


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14