Икономика

Ще посрещнем Коледните празници с малко по-ниски цени на горивата

  05.12.2022 11:35  
Ще посрещнем Коледните празници с малко по-ниски цени на горивата

Министерският съвет одобри дерогация за закупуване и внос по море на нефт от Русия. Как ще повлияе това на цените на горивата у нас?

"До 5 март нещата остават същите, рафинерията ще може да обработва руски петрол и продукция да се предлага както в страната, така и в чужбина за износ", заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че изключението ни като държава означава, че ако всичко в България се запази както е, няма да има проблеми с доставката на нефтопродукти и особено на дизел, за разлика от други европейски държави.

"Не виждам фактор, който да говори за повишаване на цените, дори в последните дни има понижение на цените както на готовите продукти, така и на суровия нефт. Може би ще посрещнем Коледните празници с малко по-ниски цени на горивата. Няма да има затруднения на пазара на нефт, тъй като той се пренастрои още преди няколко месеца и руските доставки приоритетно потекоха към Азия", изтъкна Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че повишение на цените на горивата у нас ще има, ако има такива фактори на международните пазари и хората ще усетят 25-те стотинки отстъпка до края на декември.

"Бензин има изключително много в Европа, цените са доста ниски. Ако се запази забраната за дизела, може би цената ще падне, но това няма да бъде толкова осезаемо, колкото с бензина. България е с най-ниските цени на горивата в ЕС, но наистина не е съотнесено с нашите заплати", каза Бенчев.

Той обясни, че ако рафинерията започне да работи с друг тип петрол, това, което се е говорило за свръхпечалбите от 700 млн., няма как да се случи, защото това, което ще се облага, е разликата между цените на "Брент" и "Уралс". Ако тази разлика я няма, няма какво да се обложи и ще има нещо съвсем малко. Той не вижда причина рафинерията да спре да работи с руски петрол.

"Риск от фалит няма. Рафинерията трябва да бъде търговски целесъобразна, за да може да подпомогне българската държава с това, че ще има горива за страната и с факта, че тази свръхпечалба, която ще бъде направена, ще бъде обложена и тези пари ще отидат в помощ на българските домакинства", смята гостът.

Той посочи, че около 35-40% от това, което рафинерията произвежда, остава на българския пазар и поради тази причина е добре тя да изнася, защото другата продукция няма къде да бъде складирана.

"Всички прогнози показват, че тази разлика между "Уралс" и "Брент" ще се задържи и през следващата година, което означава, че тези 700 млн. би следвало да влязат в българския бюджет, нито процедурата по прехвърляне на дейността е толкова сложна", коментира Бенчев по темата за пренасянето на активите на "Лукойл" в България.

Той отбеляза, че рафинерията е работила по този начин до 2020 г., но тогава не е бил заплащан данък печалба, защото всички рафинерии в Европа по това време са били с негативен маржинг, защото цените на суровия петрол са били изключително ниски и това е допринесло до факта да бъде сменен методът на работа, за да може да се плащат данъци.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14