Новини

Пореден скандал с Управителя на НЗОК

  05.12.2022 12:34  
Пореден скандал с Управителя на НЗОК

Пореден скандал се вихри в медицинските среди. В основата му отново е замесено името на политическия ветропоказател Петко Салчев-управител на НЗОК, който e назначил комисия за избор на нов шеф на Столичната регионална здравна каса.
Сред допуснатите в конкурса кандидати е и хирургът, заемал пост на зам.-министър на здравеопазването в правителството на „Продължаваме промяната“ д-р Петър Грибнев макар според Закона за здравното осигуряване да не отговаря на изискването за минимум 3 годишен управленски опит в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело, разписани в чл.20 ал.2 т.2 от ЗЗО.
Грибнев не е имал и магистратура по здравен мениджмънт, когато е заемал някои от ръководните длъжности, която е задължителна за кандидатстването им.
Той е бил зам.-министър едва 7-8 месеца, преди това почти 6месеца изпълнява длъжността зам.-директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Александровска“.
Останалите длъжности посочени като стаж в автобиографията му нямат общо с квалификация в областта по управлението на здравеопазването според Кодекса на труда и не могат да се приемат за стаж по специалността "управление на здравеопазването".
Така простите сметки показват, че стажа му не отговаря на изискванията за допускане до конкурса, въпреки богатото CV на лекаря. Според топ юристи този конкурс ще падне в съда.
Преди време около Грибнев дори имаше скандал, че години след защитаването на докторска си степен не е вписан в регистъра на академичните длъжности и дисертациите на Националния център за информация и документация (НАЦИД) към образователното министерство.
За незаконно допуснатия кандидат се говори, че е фаворит на шефа на Касата Петко Салчев, на когото БЛС и Столична колегия поискаха оставката многократно, поради прикриване на информация за средства от бюджета на Касата и липса на диалог със съсловната организация, която е договорен партньор в Националния рамков договор. Между другото Салчев е лекар и не е член на БЛС.
Предполага се, че с този ход за избор на кандидат Петко Салчев иска да “полегне" на "Продължаваме промяната", които преди време го "спасиха" от остраняване след поискана оставка в предишния парламент, заради сагата в Пирогов и остраняването на бившия й директор Асен Балтов.
Преди няколко месеца Салчев уволни дисциплинарно Директора на Столичната регионална каса Иванка Динева, защото “заподозря” че иска да му вземе мястото на Управител на НЗОК. Запознати твърдят, че срещу него текат разследвания от компетентните органи и че Салчев е замесен и в други скандали и схеми, които тепърва ще набират скорост и ще излезнат наяве. Очаква се и в този парламент оставката му да бъде отново гласувана и да бъде отстранен.
Големият въпрос -защо при толкова поискани оставки и напрежението, което създава в здравната система, шефа на НЗОК, е още на поста си, остава.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14