Новини Свят

Големи части от Киевска област няма да имат ток в идните дни

  06.12.2022 10:19  
Големи части от Киевска област няма да имат ток в идните дни
  Pixabay

Големи части от Киевска област ще останат без електричество през следващите дни, предупредиха властите. Причината са отново интензивните руски ракетни удари по енергийни съоръжения. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че над 60 руски ракети от повече от 70 изстреляни са били свалени. Сложна остава обстановката с електрозахранването. „С падането на температурите някои електроцентрали не могат да заработят с пълен капацитет“, предупреди електрическата компания на Украйна.

Във вечерното си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски описа действията на Русия като терористични с цел да дестабилизира живота на всички, и заяви, че в съседна Молдова отново има прекъсвания на електрозахранването, предаде БНР. „Тези действия още веднъж доказват, че способността на Русия да извършва такива масирани терористични атаки е заплаха не само за Украйна, но и за целия ни регион. В Украйна енергетиците започнаха веднага работа по възстановяване на електрозахранването“.
 
Русия обвини Украйна за нападенията срещу две руски военни летища в Рязанска и Саратовска област. Според руското министрество на отбраната атаките са извършени с бойни дронове и са взели три жертви - военнослужещи. Ранени са четирима. Москва коментира и влязлото в сила петролно ембарго. Според Кремъл това ще дестабилизира световния пазар, но няма да повлияе на хода на войната в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че се подготвят ответни мерки. Администрацията на американския президент Джо Байдън свиква в четвъртък виртуална среща с петролния и газовия бизнес, на която да се обсъди как Съединените щати могат да подкрепят украинската енергийна инфраструктура.
 
Дрон е атакувал летище в Курска област в Русия, на границата с Украйна. Това съобщи губернаторът Роман Старовойт в канала си в Телеграм. Запалил се е резервоар за съхранение на петрол. „Няма жертви", написа губернаторът. Атаката идва ден след нападение срещу две руски военни летища. Вероятно украинските сили са нанесли вчерашните удари по две руски стратегически военновъздушни бази, пише в ежедневия си анализ Вашингтонският Институт за изследване на войната. Русия обвини Украйна за нападенията, при които според Москва са загинали трима военнослужещи, а четирима са били ранени. И в двете руски авиобази се намират стратегически бомбардировачи, използвани за удари по Украйна. Засега Киев не е поел отговорност за нападенията в Саратовска и Рязанска област.
 
Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че Русия може да имитира примирие, ако продължи да губи на бойното поле. По време на конференция на „Уолстрийт джърнъл" във Вашингтон той беше категоричен, че промяна може да настъпи само, ако Русия демонстрира интерес към постигането на смислено дипломатическо решение на конфликта. Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг – част от стратегически разположена островна верига, която се простира между Япония и руския полуостров Камчатка, предаде Ройтерс. Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Този териториален спор датира от периода в края на Втората световна война, когато съветски войски ги отнемат от Япония, припомня БТА.
 
Руските брегови ракетни комплекси „Бастион", които изстрелват ракети с обсег до 500 километра, бяха разположени на остров Парамушир в северната част на Курилския архипелаг, съобщи вчера руското военно ведомство. Бреговите военнослужещи от Тихоокеанския флот ще наблюдават денонощно прилежащата акватория и зоните на проливите, се казва в министерското съобщение. Съобщава се също, че на Парамушир е изграден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и изхранване на личния състав. Това разполагане на ракети става една година, след като Русия дислоцира системи „Бастион" на остров Матуа, в централната част на Курилската верига, посочи министерството в Москва.

Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14