Новини

Продължаваме промяната връща мандата, ако декларацията им не получи подкрепа

  02.01.2023 20:21  
Продължаваме промяната връща мандата, ако декларацията им не получи подкрепа
  bTV

Точно три месеца след предсрочните парламентарни избори, президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет утре. Папката ще получи номинирания за премиер от “Продължаваме промяната” академик Николай Денков.

Тази вечер той трябва да изпрати писма до всички парламентарни формации в 48-ия парламент за среща утре след връчването на мандата. На нея той ще представи декларация с приоритети на едно бъдещо редовно правителство. Те ще бъде внесена в Народното събрание и тази седмица трябва да бъде гласувана.

Ако „Продължаваме промяната“ събере подкрепа около тази декларация, ще предложи състав на правителство на малцинството. Ако такава подкрепа липсва, то те ще върнат мандата на президента неизпълнен.

Според ГЕРБ, чийто първи опит не успя, шансът вторият да е успешен, не е висок. Десислава Атанасова обясни, че част от приоритетите, на които ще заложат в декларация „Продължаваме промяната“, са важни за всички евроатлантически формации в парламента.

 

Дори и да намерят подкрепа част от техните приоритети, това не означава, че ние ще подкрепим тяхно правителство“, коментира тя.

За bTV от “Продължаваме промянaта” уточниха, че ще продължат с опита си за съставяне на правителство само ако тази декларация намери подкрепа в парламента. ДПС отказаха да коментират биха ли подкрепили текста, а от “Възраждане” заявиха: 

“Най-доброто, което може да направи "Продължаваме промяната", е да  върне веднага след връчването му втория мандат обратно на президента.  Правителство с втория мандат не може да бъде съставено и всяко забавяне на процедурата само ще удължи агонията на мъртвороденото 48-о Народно събрание. Най-доброто решение за България са предсрочни парламентарни избори.“

Бившите партньори в правителството на Кирил Петков от БСП днес се въздържаха от коментар. „Демократична България“ разкриха, че ако декларацията бъде подкрепена в парламента, ще бъде предложен и състав на правителство на малцинството.

„Длъжни сме да направим всичко, за да има стабилно мнозинство. Дали това е постижимо с втория мандат, предстои да видим. Пак да кажа: ние ще направим наистина всичко възможно, за да се случи това“, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Ако „Продължаваме промяната“ се провалят в опита си за правителство, според първите в парламента,  президентът трябва да връчи третия мандат на „Демократична България“.

„Ако се връчи мандат на ДБ, има шанс той да получи подкрепа и да се сформира правителство, ако ли не - поредни предсрочни избори“, заяви Десислава Атанасова.

„Бих казал, че трябва да се концентрираме върху втория мандат и той е истинският шанс за България. Третият мандат е кризисен, нашата цел е вторият“, каза още Ивайло Мирчев.

От „Български възход“ заявиха за news.bg, че шанс за правителство има, а те са готови да получат третия мандат и ще проведат разговори за подкрепа с всички партии.

 


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14