Новини

Здравният министър: До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер

  04.01.2023 18:43  
Здравният министър: До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер
  google

„До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер в страната. В момента подготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната. Силно се надяваме, че февруари ще бъде пусната“, каза служебният здравен министър Асен Меджидиев в предаването „Лице в лице“. 

По думите му държавата е готова да участва и с допълнителни средства, ако се наложи. 

„Две обществени поръчки се провалиха. Не, че е нагласена поръчката, а е ниска експертизата на хората, които са изготвили документите за обществена поръчка“, допълни здравният министър.

Междидиев каза, че е прекратено участието на дружеството „България Хели Мед Сървиз“ поради недобра експертиза. Процедурата ще бъде поета от Държавния авиационен оператор. 

За детската болница той обаче не даде срокове. 

„Имаме министерско постановление, с което детската болница е обявена за обект с национално значение. Имаме избран терен. Предстои изваждането на новия ПУП и стартиране на процедура по обществена поръчка за проектиране на болницата“, каза служебният министър. 

Относно липсващите лекарства здравният министър каза, че са доставени количества вентолин, пулмикорт и някои лекарства за диабет и увери, че януари, февруари и март ще има още доставки. 

„В момента ние нямаме проблем с COVID ситуацията в страната. Настъпва грипната вълна, пикът го очакваме през февруари“, каза още Меджидиев.

Очаква се становище на ЕК относно мерките, които да се вземат спрямо идващите от Китай. 

От думите на здравния министър стана ясно още, че през декември са отпуснати над 4 милиона лева, с които заплатите на служителите на Спешна помощ и РЗИ са увеличени с 30%.

Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14