Новини

Случаите на COVID-19 у нас бързо нарастват

  04.01.2023 19:35  
Случаите на COVID-19 у нас бързо нарастват
  google

Здравните власти казват, че вариантите на COVID-19, които се срещат в Китай, циркулират и в Европа и не представляват риск. В същото време, за първи път, от средата на ноември, единният информационен портал отново отчита над 300 заразени с коронавирус.

Все повече са и болните от грип. Как да ги различим?  Симптомите на коронавируса са кашлица, болки в гърлото, крайниците и главата, отпадналост, повишена температура. В някои случаи се губи вкус или обоняние.

Най-специфичното за грипа е рязкото начало. Симптомите са подобни, но температурата често е по-висока.

"В момента има цял пакет от респираторни заболявания. Освен COVID-19, който започва да отстъпва, започва да се появява грип, който е тип А. Кихане, кашляне, хрема и повишена температура, това основно плаши родителите”, обясни за bTV специалистът по инфекциозни болести в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ доц. Валери Велев.

Доц. Велев не очаква нови тежки COVID вълни  у нас. Според здравното министерство населението в Европа има по-висок имунитет срещу коронавируса, отколкото това в Китай. Такова е мнението и на инфекциониста.

“Те останаха заради политикат анулев ковид без имунна защита, ваксините им не бяха толкова добри като технология, спрямо и РНК ваксините. Няма какво да спре въздушно-капквоа инфкеция с висок контагиозен индекс”, добави Велев.

Здравните власти препоръчват при пътуване от Китай пътниците да носят маски с висока степен на защита: „Настоящата ситуация не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащи лица от Китай.“

В същото време, случаите на грип се увеличават. През декември десет от 100 изследвани са заразени според една от лабораториите. А през ноември положителни са само две от 100 проби.

„Сега след празниците основните тестове, които са търсят, са комбинираните тестове грип и COVID-19. С увеличаването на респираторните инфекции хората не могат да преценят дали имат грип или коронавирус и по тази причина се тестват“, каза медицинският директор на лаборатория д-р Благовеста Пенчева.

Експерти препоръчват при симптоми да се направи тест. Защото за разлика от COVID-19, грипът има специфично лечение.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14