Свят

Погребаха папа Бенедикт XVI в три ковчега

  05.01.2023 13:30  
Погребаха папа Бенедикт XVI в три ковчега

Погребаха почетния папа Бенедикт XVI. Тленните му останки бяха положени в три ковчега. Първият е от кипарисово дърво, в който са поставени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и метален цилиндър с текст, описващ годините му начело на Римокатолическата църква. Кипарисовият ковчег е поставен в по-голям цинков ковчег, който на свой ред влиза в още по-голям дървен ковчег.

Погребалната церемония се проведе на площад „Свети Петър”. За първи път папа отслужи заупокойната молитва и служба на друг папа. Предполага се, че това няма да е за последно, както подсказа и самият Франциск. Той дойде на площада в инвалидна количка и най-важното - не закри титлата „почетен папа”.

Много хора, включително от родната Германия на папа Бенедикт XVI, се стекоха на площада, за да отдадат последна почит.

„Той беше човек с голяма вяра и аз искам да следвам примера му в неговата доброта, сдържаност и голяма вяра”, каза сестра Ида.

„Много съм развълнуван. Това е вторият ми път в Рим и за мен е много важен момент”, обясни Даниел Персано.

„Много се радвам, че съм тук. Той беше велик папа и остави на Църквата своето наследство да бъдем приятели с Исус. Той почина, изричайки последните думи, че Исус ни обича. Учеше ни да срещнем Исус, иначе животът ни няма смисъл”, добави сестра Тереза.

Ковчегът на папа Бенедикт XVI беше положен на мястото, където допреди да стане светец, почиваше папа Йоан Павел II. Знамената на обществените сгради в Италия днес ще бъдат спуснати наполовина. Близо 200 000 души отдадоха последна почит на покойния бивш папа през трите дни на поклонение във Ватикана.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14