Новини

Разследване в Чехия показа: Руски стоки заобикалят европейското ембарго след изпиране в България

  05.01.2023 17:41  
Разследване в Чехия показа: Руски стоки заобикалят европейското ембарго след изпиране в България

Ембаргови стоки от Русия продължават да влизат в страните от Европейския съюз. Разследване на чешкото издание „Seznam Zprávy“ е разкрило един от контрабандните маршрути, който превръща стоките „Сделано в России“ в стоки с български произход. За целта е използвана фирма на руски гражданин с израелски паспорт, регистрирана в Хасково.

Международните санкции трябваше да осакатят Русия икономически. Но ембаргото изглежда остава само на хартия. Разследващият репортер от Чехия Янек Крупа е успял да проникне под прикритие в една от контрабандните организации и тайно записва нейния шеф. За целите на разследването Крупа бръсне брадата си, постригва косата си и наема огромно хале в строеж, за да потвърди идентичността си на безскрупулен бизнесмен, готов да прави бизнес с Русия. И така отива на среща с организатора на контрабандните канали.

Ернест Рошал

„Имам 20 тира по пътищата“, признава контрабандистът. Той доставя контрабандните стоки до Европа през Черно море.

Засеченият контрабанден маршрут се управлява от руснака Ернест Рошал. Освен руско гражданство той има и израелски паспорт. Което му позволява свободно да пътува по света и да предлага руските стоки. Изнася от Русия на Путин ембаргови стоки като дървесина, желязо и химически торове. Както самият той признава в тайно записан разговор, контрабандната пътека върви и в обратна посока. Внася в Русия бронежилетки и каски.

„Изграждането на инфраструктурата ми отне три месеца. Прекарвахме стоките с камиони през Грузия до Турция или с кораб от Новоросийск до Истанбул“, описва Рошал механизма пред репортера, който се представя за бизнесмен, интересуващ се от руска дървесина и желязо.

Журналистът Янек Крупа си изгражда правдоподобна самоличност и води дълга оперативна игра с руснака.

„В Турция ние сменяме страната на произход. Всички руски печати ще изчезнат, ще избелим името на фирмата. След това ще транспортираме стоките от Турция до България, до друга моя фирма. Вие ще купувате оттам. Значи на хартия не от Русия, не от Турция, а от България. Мой човек ще направи пълното митническо оформяне“, представя схемата Рошал. В доказателство на думите си той представя каталози и ценови листи на руски фирми. Но не само това. Той е изпратил и документацията по договора, който реализирал през септември с участието на българска фирма. По това време е доставял руска дървесина за Полша.

В тийзър към разследването, озаглавено "Контрабандистът на Путин", изданието показва факсимиле на международна товарителница (CMR) за 22 тона дървесина, в която като изпращач е посочена фирмата "Сайнъм Ес Джи Ен", регистрирана на бул. "България" 2 в Хасково, а получател е полската "Берест" ООД в Бялисток. Справка на OFFNews в търговския регистър показва, че името на Ернест Рошал не фигурира по никакъв начин в собствеността и управлението на фирмата. Неин собственик е българска гражданка и по последни данни, актуални към 2017 година, има само едно осигурено лице в дружеството, а последният счетоводен отчет е от 2020 година. В друг документ, показан в разследването, "Сайнъм Ес Джи Ен" се води като официален вносител на дървения материал, а стоката е оформена като турски внос.

В тайно записан разговор Рошал обяснява, че сделката се осъществява от приятелска фирма в България, а всичко се контролира от негов човек, който е бивш полковник и, както се изразява руснакът с израелски паспорт, "последният (бивш) заместник-директор на Агенция Митници", който има частни митнически складове в близост до турската граница.

За да направи по-трудно проследяването на незаконните сделки, той казва, че изпраща парите чрез своите компании в Киргизстан, Азербайджан и Узбекистан. „Моята компания в Киргизстан купува или продава срещу рубли в Русия. В същия ден мога да изпратя парите в Европа чрез SEPA транзакция“, разкрива друга част от бизнес тайната си Рошал.

Когато репортерът на Seznam Zprávy разкрива истинската си самоличност на среща в Краков, в Полша, Рошал спира да разбира английски за известно време. Той обаче веднага започнал да твърди, че става дума за сделки, сключени преди обявяването на ембаргото.

В същото време европейските страни наложиха санкции на Русия малко след началото на агресията в Украйна. Те се опитаха да осакатят руската икономика, за да не може да финансира военната кампания в Украйна. „Пакетът от масивни и целенасочени санкции, одобрен от европейските лидери, демонстрира нашето единство. Те ще окажат огромно влияние върху руската икономика и политическия елит“, обеща например шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в началото на руската инвазия в Украйна. Но това не е напълно постигнато и досега.

Причината, от една страна, е това, че страни като Китай, например, не се присъединиха към ембаргото, но и защото контрабандни маршрути, подобни на документирания от Seznam Zprávy, изникнаха бързо в Русия.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14