Новини

Блицконтролът в НС започна без служебния премиер, стигна се до сравнения с Чърчил

  06.01.2023 11:00  
Блицконтролът в НС започна без служебния премиер, стигна се до сравнения с Чърчил
  google

Блицконтролът в парламента започна с отсъствието на служебния премиер Гълъб Донев. БСП настояха той да се яви, за да отговаря на депутатски въпроси. Стигна се до сравнения с Чърчил и "Продължаваме Промяната".

"За пореден път не идва премиерът. Не знам кой е неотложният ангажимент. Има паметник до Уестминстърското абатство - Чърчил прегърбен отива към Парламента. Не знам дали нашият министър-председател е по-велик от Чърчил", коментира Борислав Гуцанов от БСП.

"Пише, че има ангажимент. Колкото до паметника - бих направил една скулптура", отговори председателят на НС Вежди Рашидов.

Мирослав Иванов от ПП призова да се определи в кой ден и в кое пленарно заседание ще се яви премиерът. "Защото ако е много загрижен за Плана за възстановяване, щеше да е тук", посочи Иванов.

"Въпрос почти нямаше, трябва да викнем Бойко Борисов, но той не е депутат", каза Вежди Рашидов.

ГЕРБ-СДС попитаха служебния вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев дали групата "Лукойл Литаско" е преместила дейността си в България. Вицепремиерът отговори утвърдително и заяви, че авансово са внесени 90 милиона данък.

"Литаско премести икономическата си дейност в България. Вече плаща и данъци. Авансово беше внесен 90 милиона лева данък и 30% данък от свръхпечалбите. Очакваме догодина 600 милиона да бъдат платени в бюджета. Виждате, че цените на горивата вървят надолу. А95, виждате, върви надолу", коментира Христо Алексиев.

"Горивата паднаха, но падна и цената на руския петрол, отговори му Делян Добрев и заяви, че ГЕРБ ще продължат със законопроекта си, според който част от тези свръхпечалби трябва да се изземват и да се компенсират потребителите.

Станислав Анастасов от ДПС попита откога в България се знае за заплахата срещу журналиста Христо Грозев.

"Не мога да кажа откога сме запознати. Нашето отношение беше за организирането и подпомагането на охраната на Грозев. За да получим информация от Руската федерация, изпратих писмо миналата година защо го издирват. Това писмо се движи по дипломатичен път. Нямаме още отговор", отговори вътрешният министър Иван Демерджиев.

Станислав Анастасов, ДПС: Грозев извади информация за дейности на руски агенти в България. Започнали ли са разследвания за действия или бездействия на предишното правителство?

Иван Демерджиев, служебен вътрешен министър: ДАНС е подчинена на премиера. Убеден съм, че ДАНС работи по въпроса.

"Възраждане" поставиха проблема с безопасността на авиацията. Николай Дренчев сигнализира, че има опасност да ни отнемат лиценза на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и администрацията да се поеме от съседна държава.

"Нещата не стоят така, че да бъде отнет лиценза на "Гражданска въздухоплавателна администрация", отговори вицепремиерът Христо Алексиев.

БСП ще подадат сигнал към българската и европейката прокуратура за раздадени 58 милиона европари за заплати в НКЖИ. Вицепремиерът Христо Алексиев определи тези твърдения като интрига.

"Нямаме адекватен отговор от министерството на транспорта. Ще подадем сигнал към българската и европейската прокуратура. По времето на Събев като министър каза, че е уведомен от директора на НКЖИ за това, че 58 милиона от европроекти са раздаване за заплати. Вие сте били управляващ на комисията. Уведомявали ли сне министъра", попита Борислав Гуцанов - БСП.

Христо Алексиев - вицепремиер: Това, което правите, е интрига. Няма изплащане неравномерно на средства в НКЖИ.

ДБ попитаха защо не са събрани данъци от "Лукойл" за 2022 г.

"България получи дерогация за руския петрол. Къде отиват ползите, кой печели? Дали ползата е от българските граждани или се оказва, че ползите не отиват за българските потребители? Ако не бъдат събрани свръхпечалби и теглим чертата - има дерогация, ама ползите не са при гражданите. Продължихте концесията на пристанище Росенец, можеше държавата да си върне контрола", коментира Мартин Димитров.

Тази дерогация е поискана от последното редовно правителство, от ДБ беше част, напомни министър Алексиев и на свой ред попита Атанасов защо те не са ги събрали, докато са били във властта.

"Никога не съм казал, че ще събера данък за 2022. Казах, че ще съберем за 2023 г.", заяви Алексиев.

Мартин Димитров: Аз ви питах за концесията на пристанище Росенец и вие не отговорихте. Защото няма какво да кажете.

Георги Самандов от "Български възход" попита как са се отразили на икономиката инвестираните 10 милиарда за електрическа енергия.

"В момента се прави анализ на разходваните средства. Предлагаме пак да има компенсации, но да не е на 100%, а да е 90%. Продължаваме да работим по тези варианти. Нямаме още съгласие и с работодателите и с браншовите организации", заяви вицепремиерът Христо Алексиев.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14