Новини

Депутатите отхвърлиха декларацията на Продължаваме промяната

  06.01.2023 11:44  
Депутатите отхвърлиха декларацията на Продължаваме промяната

Депутатите отхвърлиха декларацията на "Продължаваме промяната".

Документът съдържаше четири основни приоритета, по които втората политическа сила потърси подкрепа от останалите парламентарни групи.

От "Продължаваме промяната" обявиха по-рано, че ще върнат мандата неизпълнен, ако декларацията не събере необходимото мнозинство. 

Вносител на проекта на декларация бе кандидатът за премиер на ПП Николай Денков и група народни представители. 

Проектът бе отхвърлен с 63 гласа "за", 84 - "против" и 30 - "въздържал се".

Нямаше разисквания от страна на депутатите.

С декларацията парламентарната група на "Продължаваме промяната" целеше да състави кабинет, който да е обединен около конкретни цели. Преди гласуването нямаше дебат в пленарна зала. При първото гласуване декларацията получи подкрепа от 62-ма народни представители, последва и прегласуване, в което декларацията получи подкрепа от 63-ма депутати.

БГНЕС припомня, че на 14 декември 2022 г. народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство. "За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" поканиха всички партии на разговори за съставяне на правителство. На първата среща се отзоваха всички партии в 48-то Народно събрание с изключение на "Възраждане". ГЕРБ и ДПС, обаче, напуснаха срещата с "Продължаваме промяната", а на разговорите за съставяне на правителство останаха БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Последва и втора среща, на която отидоха само БСП, "Български възход" и "Демократична България". По време на втората среща беше обявено, че се върви към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели, около които партиите да се обединят при сформирането на правителство. По време на срещата стана ясно, че ако тази декларация не бъде приета от парламента, от "Продължаваме промяната" ще върнат веднага мандата за съставяне на кабинет.

На 3 януари 2023 г. президентът Румен Радев връчи вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков. „Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия мандат. Натрупани са много проблеми, забавени са много реформи, и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми", каза акад. Денков след връчването на мандата. Минути по-късно се похвали, че ПП имат подкрепата на 109 депутати.

Още същия ден "Продължаваме промяната" поканиха на среща всички парламентарни групи, за да обсъдят изготвената Декларация с национални приоритети. „Демократична България“, „БСП за България“ и „Български възход“ се отзоваха на поканата за разговор в Народното събрание, а от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ не дойде никой. По време на срещата стана ясно, че "Демократична България" подкрепя декларацията, БСП – не, а „Български възход“ остана да размишлява по нея. Ден по-късно, в интервю за БНТ, лидерът на БВ Стефан Янев коментира, че партията му няма да подкрепи приоритетите в Декларацията на ПП.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14