Новини Свят

Клаус Йоханис поиска от Зеленски Украйна да преразгледа закона за етническите малцинства

  06.01.2023 14:33  
Клаус Йоханис поиска от Зеленски Украйна да преразгледа закона за етническите малцинства

Президентът на Румъния Клаус Йоханис проведе на 4 януари телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, по време на който поиска да бъде преразгледан законопроектът за етническите малцинства в Украйна. Законопроектът за етническите малцинства е едно от условията за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Законопроектът, който беше приет от украинския парламент на 13 декември, предизвика критики от страна на румънските власти и румънската общност в Украйна. Той все още не е подписан от Зеленски, уточнява „Kyiv Independent”.

Зеленски изрази "пълната си готовност за намиране на решения", за да може румънската общност в Украйна да се възползва от същите права, с които се ползва украинската общност в Румъния, съобщиха от канцеларията на Йоханис.

На 22 декември Министерството на външните работи на Румъния публикува изявление, в което "изразява съжаление", че украинският парламент е приел законопроекта без допълнителни консултации с румънската общност в Украйна и Венецианската комисия - консултативен орган на Съвета на Европа.

Румъния твърди, че законопроектът за етническите малцинства не гарантира в достатъчна степен използването на румънския език като език, на който да се провежда обучение в училищата в Украйна. Междувременно Йоханис осъди агресията на Русия срещу Украйна и обеща да предостави допълнителна помощ.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14