Новини Свят

Напрежението между Гърция и Турция ескалира до стрелба на катери

  06.01.2023 15:41  
Напрежението между Гърция и Турция ескалира до стрелба на катери

Екипажът на катер на гръцката брегова охрана е произвел предупредителни изстрели, за да възпре турски съд на бреговата охрана, който се опитал да го изтласка в източната част на Егейско море. Това съобщиха властите в Атина в момент, когато напрежението между двете съседки остава високо, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Турската брегова охрана заяви, че нейният екипаж е отвърнал със стрелба във въздуха и гръцкият кораб е бил прогонен.

В изявление на гръцката брегова охрана се казва, че "екипажът е произвел предупредителни изстрели в безопасен сектор и лодката на турската брегова охрана се е оттеглила" към турския бряг. Бреговата охрана заяви, че изстрелите са били произведени във въздуха.В изявлението не се споменава за пострадали или щети по двата плавателни съда по време на инцидента югоизточно от гръцкото островче Фармакониси. Според гръцката брегова охрана това се е случило в териториалните води на Гърция.

Турската брегова охрана обаче предложи различна версия на събитията, като заяви, че съд на гръцката брегова охрана е притеснил турски риболовни лодки край турския крайбрежен курорт Дидим в Егейско море, което е накарало турските власти да изпратят катер на бреговата охрана. Турският катер е прогонил гръцкия от района, което е позволило на турските риболовни кораби да продължат дейността си, съобщи турската страна.
                   
Според оповестената информация гръцкият катер на бреговата охрана е открил огън във въздуха, докато е напускал района, което е накарало турския катер да отговори със същото.
                   
Инцидентът идва в момент, когато отношенията между Гърция и Турция, исторически регионални съперници и съюзници в НАТО със сложни отношения, са по-напрегнати от обичайното в последните три години.

Гръцката брегова охрана съобщи, че нейният кораб е изпълнявал мисия по идентифициране на три турски риболовни лодки в гръцки води край Фармакониси. Тя заяви, че гръцкият екипаж е открил огън, след като е бил притесняван от турския катер на бреговата охрана, който, според изявлението, е "извършвал опасни маневри с намерението да таранира" гръцкия кораб.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14