Новини

Георги Гвоздейков разкри кога България ще има медицински хеликоптер

  06.01.2023 18:09  
Георги Гвоздейков разкри кога България ще има медицински хеликоптер

Нямаме никакво отношение към обществената поръчка на Министерство на здравеопазването (МЗ). Поръчката, обявена от дружеството с принципал Министерство на транспорта, не е прекратена, тя предстои на 16 януари. Тази в МЗ е по Плана за възстановяване и устойчивост. Поръчката на Министерство на транспорта е за един хеликоптер. Причината за нея е, защото страната ни няма медицински хеликоптер, а ни е нужен. Това заяви изпълнителният директор на Държавния медицински въздухоплавателен оператор Георги Гвоздейков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

На въпрос дали му е предложено ръководството на това звено, Гвоздейков отговори уклончиво: „Правят се анализи. Това е процес във времето, на който не е ясен изхода. Процедурата трябва да бъде извървяна. Няма как към момента да знаем какво ще е развитието на този казус“.

„Най-важното е, че не сме спрели да работим. Изчакваме обществената поръчка на 16 януари и по най-бързия начин да се осигури медицински хеликоптер. Целият ми екип работи в тази посока“, уточни той.

Министърът на транспорта: Не може на всеки, решил да ходи в планината, да му пращаме хеликоптер с парите на данъкоплатците

„При нас са доста добре подготвени пилоти с голям брой часове нальот. Те са опитни. Какво значи, че са възрастни?“, пита се Георги Гвоздейков.

„Ако има подадена оферта и има фирма-изпълнител, в най-добрия случай, хеликоптер ще имаме до месец“, прогнозира той.

В България няма оператор, който да е лицензира за изпълнението на тази дейност - спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

„Медицински хеликоптер в България ще има едва тогава, когато всички се обединим и започнем да гледаме в една посока. Трябва да се извади политиката от проекта“, категоричен е Гвоздейков.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14