Новини

Петима от ДСБ искат ген. Атанасов да бъде изключен от партията

  09.01.2023 13:11  
Петима от ДСБ искат ген. Атанасов да бъде изключен от партията
  google

Петима членове на "Демократи за силна България" искат председателят ген. Атанас Атанасов да бъде изключен. Причината - възпрепятствал е функционирането на върховния орган на партията - Националното събрание. 

Владимир Великов, депутатът от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев са изпратили жалба до съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, евродепутата Радан Кънев и опозиционният клуб в "Да, България" - "9 декември", в която искат незабавното отстраняване на Атанасов от ДСБ.

"С грубото си и системно погазване на Устава на ДСБ Атанасов е воденичен камък не само за ДСБ, не само за коалицията "Демократична България". Той е воденичен камък за претенциите на цялата демократична общност да бъде водач на усилията на страната към благоденствие чрез съдебна реформа и правов ред", пишат петимата от ДСБ в писмото.

Според тях Атанасов няма желание да спазва устава на собствената си партия и не би трябвало да заема и поста зам.-председател на парламента, защото не може да "олицетворява върховенството на закона в парламентарната република". В писмото посочват, че по време на свое участие в "Панорама" по БНТ Атанасов е казал, че ДБ "се кани да иска третия мандат и да търси подкрепата на ГЕРБ за демонтиране на корумпираната Борисова държава".

Искащите Атанасов да бъде отстранен настояват представителите на коалицията "Демократична България", от която е част ДСБ, да отговорят дали корупционният модел в държавата може да бъде преборен през корупция на партийно ниво и дали може върховенството на правото в държавата да бъде постигнато без върховенство на правото в собствената партия.

"Тук не говорим за вътрешен за ДСБ проблем. Атанасов е съпредседател на коалицията", пишат Владимир Великов, Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев.

В случай, че жалбата им не бъде разгледана в най-кратък срок, членовете на ДСБ ще отнесат жалбата си към Софийски градски съд.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14