Икономика

Председателя на СОС: Вдигам жълт картон за целия борд на ЦГМ

  09.01.2023 18:10  
Председателя на СОС: Вдигам жълт картон за целия борд на ЦГМ

Председателят на СОС Георги Георгиев ще предложи глобата за неизвършена валидация в столичния градски транспорт да отпадне. Вдигам жълт картон за цялото ръководство на ЦГМ, обяви той. 

Без съмнение електронната система за таксуване в столичния градски транспорт работи успешно. 6 млн. пътувания са платени дигитално през изминалата 2022-а година. От началото на годината, когато влязоха в сила новите превозни документи, са продадени: 85 000 билети 30+, близо 32 000 билети 60+ и близо 2200 дневни карти. Очевидно софиянци припознават тези нововъведения, които системата предлага, заяви той. 

Георгиев обаче подчерта, че е изключително недоволен от разяснителната кампания, която Центърът за градска мобилност са направили по повод въвеждането на новите превозни документи от 1-ви януари. Именно затова целият борд на ЦГМ получава жълт картон за справяне с работата си от шефа на градския парламент, който е принципал на дружеството. 

Новата тарифна политика бе приета от общинския съвет през лятото. Затова поставих задача на ЦГМ достатъчно рано да започне информационна кампания, за да знаят софиянци какво ще се промени и как ще могат да ползват новите възможности за пътуване. Това не се случи и сега очаквам спешно ръководството на дружеството да отстрани всички дефекти, за които получаваме ежедневно сигнали, каза още Георгиев. 

По отношение на валидацията, Георгиев посочи, че това е изключително добро решение, което са практикува в цял свят. Тя е необходима, защото това е застраховка на пътниците по време на престоя им в градския транспорт.„Това обаче беше твърде късно и твърде лошо обяснено от страна на ЦГМ, затова аз ще предложа глобата за валидацията, което е едно от основните притеснения на гражданите, да отпадне. Категорично тя е необходима и полезна за гражданите, но създаването на неудобства за тях е много по-голям проблем от ползите, които глобите ще донесат. Видяхме на практика как едно добро решение на общинския съвет може да бъде лошо приложено от ЦГМ.“

Относно премахването на картата за една линия, председателят на СОС обясни, че предложението е на съветниците от транспортния ресор в общинския съвет и то единодушно е подкрепено от различни представители на ГЕРБ, БСП, ДБ, „Патриоти за София“ и независимия Борис Бонев, които са си положили подписите под него.

„Колегите са се аргументирали, че по този начин ще е по-изгодно за гражданите. Виждаме обаче от първия ден недоволство на софиянци и заради липсата на избор - те не са стимулирани да закупят годишна карта. Затова заедно с колегите, които са автори на предложението за отпадане на картата за една линия, ще обсъдим данните за продажбите на картите от ЦГМ през тези първи дни досега, за да вземем в спешен порядък информирано решение ще се променя ли нещо по въпроса.“, допълни шефът на СОС.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14