Новини

ГЕРБ очаква десницата да се отрече от ПП в името на кабинет

  09.01.2023 20:22  
ГЕРБ очаква десницата да се отрече от ПП в името на кабинет

От партията на Бойко Борисов са склонни да преговарят за правителство, ако третият мандат отиде при ДБ, но преди това искат от десницата на практика да се отрече от ПП. Това се разбира от коментар на водача на герберските депутати Десислава Атанасова на пресконференция в Русе.

Тя посочва, че „няма нищо по-естествено от това партии, които са от едно европейско семейство, да работят заедно за правителство“. Така има предвид факта, че както десницата, така и ГЕРБ-СДС са обвързани с Европейската народна партия.

После обаче настоява: „Ако мандатът бъде връчен на ДБ, ние очакваме да поискат подкрепа, но и да дадат ясна оценка за всичко, което се случи при управлението на Промяната – корупционните скандали „Джемкорп”, ББР, затварянето на Мариците и Плана за възстановяване, единият лев от всеки литър гориво, който беше краден от българските граждани.“ Атанасова заявява, че след като се изпълни това условие, тогава може да се водят разговори за кабинет.

Всичко изброено са всъщност въпроси, по които хората на Бойко Борисов непрестанно атакуват формацията на Асен Василев и Кирил Петков. Иначе казано, като настояват за „ясна оценка“ от страна на десните, герберите всъщност искат ДБ да възприеме тяхната позиция по отношение на ПП. Ясно е, че това би било и краят на всяка възможност за потенциален съюз между ПП и ДБ.

Атанасова поставя и още едно условие, на което партията й отдавна държи – в едно бъдещо редовно правителство да не участват като министри Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков. „В 48-ото НС имаше „коалиция” на разума от системните партии срещу коалиция на популизма. В този смисъл лява партия, каквато се очертава да е "Продължаваме промяната", не може да има нещо общо с десните или либералните партии“, обяснява водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС. Не се разбира какво означава „коалиция на разума“.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14