Новини

Доц. Кунчев: До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната (ВИДЕО)

  10.01.2023 15:46  
Доц. Кунчев:  До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната (ВИДЕО)
  bTV

„Грипът е много динамичен. Това, че е започнал някъде в България, значи че е начало на вълната, която в рамките на две седмици ще обхване вероятно всички региони, но не едновременно“, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

По думите му тази година грипната епидемия започва около седмица-две по-рано от предишни години. Най-голяма към момента е заболеваемостта в Бургас, Варна, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Шумен. В Пазарджик ще бъдат открити допълнителни легла. 

„За разлика от други години, този път вълната започва по-скоро от изток, а не от другите градове. Данните за София в момента са сравнително ниски. Има повишаване на индексите, но те са още далече от епидемични нива“, каза още доц. Кунчев. 

В София няма проблем с осигуряването на легла за децата, увери главният държавен здравен инспектор.

„Ще има натоварване и пълнене на детски легла, но ако се вземат навреме мерките мисля, че ще може да се осигури навременно лечение за всяко дете. Важното е да не се пристъпва към самолечение и навреме да се търси лекарска помощ и от не от спешна помощ, а от личния лекар“, съветва Ангел Кунчев. 

В България циркулират двата основни типа грип - H1N1 и H3N2. Открит е и първи случай на грип тип В - B/Victoria. По думите на доц. Кунчев видът няма особено значение за протичането и лечението на боледуващия. Според него е много важно да се вземат мерки навреме. 

"Противоепидемичните мерки са съсредоточени главно по отношение на работата на лечебните заведения, отлагане на имунизациите, на женски и детски консултации, забрана на свижданията по болниците, ограничаване на някои от проявите, които имат обществен характер. С две думи - нищо ново“, допълни той. 
 

Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14