Икономика

Омбудсманът за промените в градския транспорт в София: СОС да се вслуша в хората

  11.01.2023 09:06  
Омбудсманът за промените в градския транспорт в София: СОС да се вслуша в хората

Хората се оплакват за това, че не им е удобно и евтино вече да пътуват. Премахват се талоните и картите за една линия и само за метро. Така решава общинския съвет, но според мен той трябва да слуша гражданите. Това заяви в ефира на Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева.

„Препоръката ми е да чуят хората, да върнат тези възможности за пътуване”, каза тя.

„Абсолютно тази глоба от три лева трябва да отпадне. Не е редно хората да се затрудняват с това постоянно валидиране и да бъдат глобявани. Застраховката върви със закупуването на картата, а не с валидирането ѝ.  Хората се оплакват, че това ги затруднява, а не им дава нищо допълнително. Отделно – някои хора, когато валидират картата си за градския транспорт, им се точи 1,60 лв. от банковите карти в портфейла”, допълва тя.

Тя уведоми, че хората се оплакват и от това, че няма достатъчно пунктове за закупуване на превозни средства: „Ако нямате удобно място, трябва да си купувате билет за два лева от шофьора.”

По повод вчерашния протест на хората с увреждания, омбудсманът заяви: „Дадохме предложение за това, когато навреме си си подал документите за изтичащо ТЕЛК-ово решение, то да важи до издаване на ново. Ако се приеме и на второ четене, надявам се до две седмици да бъде прието и да влезе в сила.”

Тя коментира и проблемът с винетките: „Не е справедливо, когато си сгрешил винетката, да ти слагат глоба върху глоба. За Пролеша – има вариант да се налагат до три глоби,  което е 900 лв. Смятам, че тези хора трябва да бъдат амнистирани.”


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14