Новини

Повдигнати са обвинения на четирима по случая Nexo

  13.01.2023 16:36  
Повдигнати са обвинения на четирима по случая Nexo

Повдигнати са обвинения на четирима души по разследването срещу криптобанката Nexo. Това съобщи на пресконференция в петък директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, съобщават от Нова телевизия. На всички обвиняеми - български граждани, е наложена забрана да напускат България, въпреки че не е ясно дали те са у нас към момента. На подведените под отговорност са назначени данъчни ревизии, както и на свързани с тях физически и юридически лица.

Те са заподозрени в участие в организирана престъпна група, която функционирала от началото на 2018 г. до вчерашния ден и извършвала дейността на Каймановите острови и във Великобритания. Един от обвиняемите е сочен за ръководител на групата.

„Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", поясни Сарафов.

„Група компании са обединени под името Nexo.

„Благодаря на всички колеги, които работят от няколко месеца по случая „Nexo”. Той е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Гешев подчерта, че по казуса нашите служби си сътрудничат с европейските и евроатлантическите си партньори.

„Този случай е доста сложен и разчитаме на съдействие, включително и на експертна помощ. В бъдеще вероятно ни предстои още по-сложна работа. Имаме капацитета да се справим, независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени”, допълни Гешев.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14