Анализи

Бойко Борисов заговори за промяна на изборната система

  14.01.2023 15:46  
Бойко Борисов заговори за промяна на изборната система

Ако президентът даде мандата на „Демократична България“, все още има шанс за правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в Ямбол. По думите му обаче това може и да не се случи , ако се съди по последното изказване на вицепрезидента Илияна Йотова, а именно, че мандатът трябва да се даде на формация, която да продължи политиката на служебното правителство.

„Нашето желание за третия мандат беше Демократична България, Български възход също е участвал във всичките ни гласувания. Ще изчакаме да видим президентът на кого ще даде мандата и ще участваме в разговори с всички. Дори да се отиде на избори, вече след пети избори, или трябва да има правителство, или трябва да се мисли за промяна на системата, промяна на гласуванията, да се мине към гръцкия вариант с бонус за парията победител, която и да е тя... мажоритарна система, ако щете, каквото и да било“, каза Борисов.

Според него единствената възможна и работеща коалиция в рамките на 48-ото Народно събрание е „евроатлантическата“.

Лидерът на ГЕРБ коментира още и мигрантския натиск, който по думите му се дължи на две години бездействие на властите по отношение на състоянието на граничната ограда с Турция.

„В случая съм оптимист. Поставена е темата на междудържавно отношение и ако ГЕРБ може да се похвали с нещо, е че преди две години имаше нула миграционен натиск, като причини за това беше личната ангажираност на Урсула фон дер Лайен и лично на Ердоган“, каза Борисов.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14