Анализи

Христо Иванов и Асен Василев обвързаха акцията в Nexo с връчването на третия мандат

  14.01.2023 17:36  
Христо Иванов и Асен Василев обвързаха акцията в Nexo с връчването на третия мандат

За специално подбрано време на акцията в офисите на криптокомпанията Nexo заговориха съпредседателите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" Христо Иванов и Асен Василев. Двамата изразиха мнение пред "Дарик радио", че действията на прокуратурата идват не случайно точно преди президентът да обяви на коя партия ще връчи третия мандат за съставяне на правителство.

"Демократична България" беше сочена за основен фаворит за получаване на мандата, тъй като двете най-големи партии в парламента ГЕРБ и "Продължаваме промяната" многократно обявиха, че биха подкрепили техен кабинет. Вчера обаче вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че мандатът ще отиде в партия, която е близка до служебното правителство и ще продължи неговата работа. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че това означава, че мандатът ще бъде връчен на БСП или "Български възход".

"След акцията срещу Nexo намаля шансът за кабинет с третия мандат. Това стана точно преди да бъде даден мандатът, а ние бяхме готови да го получим със съзнанието да решим проблема с прокуратурата. Всичко това повдига въпроси. Предстои да видим как ще се развие скандалът следващата седмица", каза Христо Иванов, като предположи, че целта е "да се спаси редник Гешев" (бел. ред. главният прокурор Иван Гешев).

Асен Василев също заподозря свързаност между акцията и връчването на третия мандат. Той обаче настоя всички подобни въпроси да се насочат към прокуратурата.

"ГЕРБ винаги могат да намерят причина да не подкрепят кабинет, а основната причина ще е, за да няма съдебна реформа. Тази седмица причината е Nexo", каза Василев. Той уточни, че "Продължаваме промяната" не са получавали дарения от служители на криптокомпанията. За такива признаха от "Демократична България", но подчертаха, че всички те са декларирани пред Сметната палата. Василев предположи, че България ще бъде осъдена от Nexo заради акцията.

Вчера прокуратурата обяви, че четирима души са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз. Това стана след акция в българските офиси на компанията Nexo в четвъртък (12 януари). От държавното обвинение не съобщиха имената на обвиняемите, но за тях се знае, че са български граждани и са ръководители на фирмата. Неофициално "Дневник" научи, че единият от обвинените е бившият депутат от "Реформаторски блок" Антони Тренчев, а за ръководител на групата е сочен Коста Кънчев. И двамата са съоснователи на Nexo.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14