Новини

Общо 600 000 лева обезщетение искат семействата на разменените бебета

  16.01.2023 19:47  
Общо 600 000 лева обезщетение искат семействата на разменените бебета

Общо 600 000 лева обезщетение искат семействата на разменените бебета. Това съобщиха пред bTV адвокатите им.

Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение.

По 300 000 лева претендират двете семейства на разменените бебета. Сумата е за причинени неимуществени вреди и според адвокатите тя няма да е само за родителите на децата, а и за близкия им семеен кръг.

След като внесат исковете си в болницата, те ще трябва да се обсъждат и гласуват от Столичния общински съвет. Ако цялата сума не бъде одобрена, предстои съдебна битка.

Разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в болница "Шейново" за изплащане на обезщетения са започнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат разменени.

“Tогава, както и сега, претенцията, след като я обсъдих обстойно с моите доверители, погледнах кръга засегнати лица, анализирах всичко това и смятам, че една сума от 300 000 лева би била справедлива в този вариант”, коментира адвокат Стоян Стойков.

„В момента се изготвя едно споразумение - предложение до болницата и до общинския съвет. Предлагаме да бъде заплатена сума, която да обезщети претърпените вреди“, каза адвокат Тодор Мангъров.

Така – засегнатите семейства настояват за общо 600 000 лева. Едната майка – Севда Михайлова, иска част от парите да отидат при нейни близки.

„За Севда да бъдат около 200 000 лева и вече остатъкът да бъде разпределен поравно между майка ѝ и дъщеря ѝ“, уточни адвокатът на семейството.

Според родителите на другото бебе обезщетението трябва да е не само за тях, но и голямата му сестричка, която ходи на детска градина и дядо му.

„Бащата на един от родителите е най-тежко засегнат. Отглеждаше малката дъщеря, когато те бяха по срещи. Трябваше да обяснява къде са майка ѝ и баща ѝ, трябваше да обяснява защо майка ѝ е тъжна на Коледа, на новогодишните празници, каква е причината, бащата защо е тъжен“, обясни адвокат Стоянов.

От болница "Шейното" заявиха пред bTV, че ще коментират претенциите към лечебното заведение, след като бъдат внесени официално при тях. Засега Столичната община - принципал на болницата, също запазва мълчание.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14