Новини

Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за Украйна

  18.01.2023 15:13  
Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за Украйна

Директен износ на оръжия за Украйна не е имало, нашите партньори са купували от българската индустрия и част от това оръжие е отивало в украинска армия. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод публикации в чужди медии.

"Ако сте прочели внимателно статията, там се казва, че няма директен износ от България за Украйна. България е изнасяла оръжия за редица страни, между които САЩ, Англия, Полша, Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна", допълни другият съпредседател Асен Василев.

"Спазили сме решението на Народното събрание до буквата - няма директен износ на оръжие за Украйна, но както заявихме на пресконференцията още през април месец, ако си спомняте, България направи всичко възможно да помогне на Украйна да спечели тази война", коментира той.

"Българската индустрия работи с контрагенти, тя е частна", допълни Василев.
Кирил Петков настоя, че директен износ не е имало и на боеприпаси за Киев.
"По време на нашето правителство Корнелия Нинова през цялото време повтаряше, че ако има директен износ за Украйна, тя ще оттегли подкрепата си за това правителство и това беше спазено”, отсече той.

Петков допълни още, че България е изнасяла през частни компании гориво на север към Украйна.

"Няма правителствена програма за това, това е било от частни контрагенти към частни контрагенти. За пръв път България не се цитира като лош пример", коментира той.

Относно третия мандат за съставяне на правителство, който отиде пред БСП, Василев коментира: "Нека да видим какво се опитват да направят от БСП. Няма как да реагираме на нещо, което не знаем какво ще представлява".

Петков добави, че между различните мандати приоритетите и политиките на ПП са стояли през цялото време едни и същи. По думите му техните позиции са същите без значение, че мандатите се сменят.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14