Свят

18 души са убити при масови стрелби в САЩ за последните три дни

  25.01.2023 09:01  
18 души са убити при масови стрелби в САЩ за последните три дни
  bTV

18 души са убити при две последователни масови стрелби в Калифорния за последните три дни. Само за първите три седмици на тази година в Съединените щати са регистрирани 39 масови стрелби, при които са загинали повече от 60 души.

В щата Калифорния само от събота до сега станаха две масови стрелби. 67-годишен мъж от китайски произход застреля седем свои бивши колеги, преди да бъде задържан от полицията.

В събота мъж уби 11 души, по време на празненства по случай Лунната нова година. В момента Съединените щати са страната с най-много оръжия на глава на населението.

Трудно е да се направи сметка колко са точно оръжията тук, но изследване на Висшия институт за международни изследвания в Женева от преди две години показва, че в САЩ има над 393 милиона оръжия, които са притежание на цивилни или повече, отколкото е населението на страната.

През 2021 г., в разгара на пандемията, беше достигнат пикът от 690 масови стрелби. Техният брой леко е намалял до 647 миналата година, когато ограничителните мерки бяха смекчени. Началото на тази година обаче започва с 39 стрелби.

Според изследване от преди години на института "Пю Рисърч" 48% от анкетираните казват, че проблемът с оръжията е много голям, докато 22% казват, че проблемът е малък.

Въпреки законодателните промените, които бяха направени за да се затегне контрола върху притежаване на оръжие в страната, през лятото на миналата година и масовата стрелба в начално училище в Тексас, при която загинаха 21 души, към момента има много щати, където можете да си купите оръжие без разрешително и щателни проверки.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14