Икономика

КНСБ настоява парламентът да одобри спешно визията за енергийна стратегия

  25.01.2023 13:01  
КНСБ настоява парламентът да одобри спешно визията за енергийна стратегия

Сегашното Народно събрание да одобри в най-кратки срокове „Визия за стратегия за развитието на българската енергетика 2023-2053“, която бе представена от Министерството на енергетиката на 17 януари. За това настояват от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в свое становище по стратегията, публикувано на сайта си от синдикалната организация.

Становището е изпратено до служебния премиер Гълъб Донев и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. В него КНСБ дава десет конкретни предложения за подобряване на визията за енергийна стратегия.

На 17 януари министърът на енергетиката представи стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор в България. Министерският съвет одобри документа и възложи на министъра на енергетиката да я представи в Народното събрание.

От КНСБ изброяват конкретни предложения, които да бъдат включени в стратегията и които, според синдикалистите, защитават националния интерес.

Сред предложенията са държавата да запази мажоритарен дял в ключова енергийна инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките на енергия на поносима цена за крайните потребители.

Синдикалистите настояват още да се осигури финансов ресурс за „Мини Марица Изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ за намаляване на вредните емисии и да се гарантира възможността за работа при пазарни условия след 2025 година.

Развитието на АЕЦ „Козлодуй“ с нови мощности следва да е при условията на запазване на минимум 85% държавен дял, изтъкват от Конфедерацията.

Предлага се още да се насърчи развитието на системи за производство на енергия за собствени нужни, енергийната ефективност и производството на водород за индустриални и транспортни цели.

КНСБ има конкретни предложения, представени пред министъра на енергетиката, които имат за цел плавен преход на въглищните региони при зачитане на интересите на служителите и работниците е тях, допълват от организацията.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14