Новини

Слави Трифонов: Румен Радев няма нищо общо с референдума ни за президентска република

  26.01.2023 16:30  
Слави Трифонов: Румен Радев няма нищо общо с референдума ни за президентска република

Не съм се виждал с Румен Радев, откакто е президент, не съм разговарял с него. Ние го подкрепихме на последните избори, но не бяхме само ние – имаше и други политически партии. Нашата подкрепа беше като политическа формация и като граждани. Не съм водил никакви подобни разговори с него, които касаят идеята за референдум. Това каза на пресконференция лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов по повод започнатата от партията тази седмица подписка за произвеждане на национален референдум за избори за Велико народно събрание, което да реши за промяна формата на управление от парламентарна на президентска република.

Това е отдавнашна наша идея - в България да има мажоритарен избор, а президентската република е най-висшата форма на това да има мажоритарен избор. Президентът Радев няма нищо общо с цялата тази история, мога да гарантирам това, заяви Трифонов.

В отговор на въпрос той отрече референдумът да е "предизборен кьорфишек", като подчерта, че ИТН няма нищо общо с "Възраждане" и е съвпадение провеждането на референдума за президентска република с този за запазване на българския лев.

"Има такъв народ" представиха и данните от проучване, направено по тяхна поръчка от германската социологическа агенция "Ипсос", което подкрепя идеята за президентска република.

Едва около 26% са удовлетворени от демокрацията в България, сериозно е и недоверието към държавните институции – 87% не вярват на Народното събрание, 2/3 не вярват на Министерски съвет и прокуратурата. Висок кредит на доверие има към президента Румен Радев, сочат още данните от проучването.

Лидерът на ИТН уточни, че партията няма да се коалира с никого на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Ако влезем в следващия парламент, ще направим всичко възможно той да е работещ, за разлика от този, който приключва, заяви Слави Трифонов, като отбеляза, че все още не е решил дали ще се кандидатира за депутат.

Според него промяната в резултатите на "Има такъв народ" на последните избори е свързана с неудовлетворените очаквания на хората, които са им гласували доверие.

 


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14