Икономика

Турция обяви създаването на институт за криптовалута

  28.01.2023 12:26  
Турция обяви създаването на институт за криптовалута

В Турция бе създаден институт за борба с проблемите при обмена на криптовалути и за повишаване на доверието в сектора, предаде Анадолската агенция за БТА.

Емрах Инандж, ръководител на новия Институт за развитие, наблюдение и отчет на крипто индустрията, каза пред Анадолската агенция, че прозрачността е от решаващо значение за развитието на този сектор. „Създадохме нашия институт и предприехме действия за развитие на индустрията и за повишаване на доверието в сектора сега, когато секторът преминава през труден период“, каза Инандж.
Според него към 2022 г. в Турция е имало над 8 милиона души, търгуващи с криптовалути. Турция е сред първите пет страни в света по инвестиции в криптовалута, подчерта Инандж. По думите му редица далекоизточни борси за криптовалута искат да привлекат клиенти от Турция, но липсата на регулация и пряк регулаторен орган е причина за неприятни резултати.

„Налице са обвинения за неправомерно блокирани сметки [по подозрение] за финансиране на тероризъм и пране на пари“, обясни той, признавайки някои обществени проблеми със сектора. Инандж отбеляза, че от новия институт са готови периодично и прозрачно да споделят с всички отговорни публични институции недостатъците, които откриват при наблюдаваните отблизо фондови борси.

Той също така предупреди търгуващите с криптовалути за офшорните борси, като каза: „За да предотвратим тези незаконни практики и нередности, ще предприемем необходимите стъпки за блокиране на борси за криптовалути, дори да са регистрирани в островни държави, щом извършват незаконни транзакции, превръщат клиентите в жертва и застрашават нашите граждани и икономиката на страната." Инандж подчерта, че всички лица и институции могат да изпращат запитвания, предложения и жалби до института чрез формуляра, публикуван на сайта cexreport.com.

 


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14