Свят

Абу Даби e най-безопасният град в света за 2023 г.

  31.01.2023 13:20  
Абу Даби e най-безопасният град в света за 2023 г.
  google

Новина, която не е изненада за никого, живеещ в Катар, е, че Доха, където се играха голяма част от мачовете на изминалото световно първенство по футбол, е обявен за втория най-безопасен град в света за 2023 г.

Доха редовно заема челни места в класациите на Numbeo - за последен път зае първото място през 2020 г., но е изправена пред жестока конкуренция от страна на други държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Да, но кой е втори в подреждането?

За 2023 г. Абу Даби е на първо място, а три други града в ОАЕ са сред първите десет: Аджман (четвърти), Шарджа (пети) и Дубай (седми).

Третото място зае Тайпе, а останалите градове в челната десетка бяха допълнени от Квебек в Канада (шесто място), Сан Себастиан в Испания (осмо място), Берн в Швейцария (девето място) и Ескишехир в Турция (десето място).

Маскат в Оман също се класира високо - на 14-то място, а Рияд и Джеда в Саудитска Арабия са съответно на 53-то и 63-то място. Кувейт Сити се класира на 81-во място.

Класацията се основава на проучвания на жители, живеещи в хиляди градове, като индексът за безопасност е съставен от достатъчно данни от 416 града.

На участниците в анкетата са зададени въпроси като например доколко се чувстват сигурни, когато се разхождат през нощта, доколко се притесняват, че ще бъдат ограбени, както и за промяната в нивото на престъпността през последните три години.

В Доха възприятието за това колко безопасно е да се разхождаш през нощта е много високо, докато страхът от кражба на автомобил, нападение или притесненията от вандализъм са много ниски.

В противоположния край на скалата Каракас във Венецуела е с най-висока оценка на престъпността, следван от Претория и Дърбан в Южна Африка.

 
 

Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14